Yksi syy monien syöpähoitojen epäonnistumiseen on syöpien kyky heikentää ihmisen immuunipuolustusta. Turun yliopiston tutkijoiden kehittämä uudenlainen vasta-ainehoito saa immuunipuolustuksen kannalta tärkeät valkosolut toimimaan tehokkaasti ja tappamaan syöpäsoluja.

Syöpäsäätiö on mukana tukemassa akatemiatutkija Maija Hollménin tutkimusta, josta on saatu lupaavia tuloksia. Tutkimus on edennyt  sairaalaan potilastutkimukseksi.

Maija Hollménin ryhmän kehittämä uusi hoito perustuu syövässä esiintyvien valkosolujen, makrofagien, aktivoimiseen. Tutkijat havaitsivat, että makrofageissa olevan Clever-1-molekyylin toiminnan häiritseminen aktivoi immuunipuolustusta tuhoamaan syöpää erittäin voimakkaasti.

Tutkimukset osoittivat, että niillä potilailla, joilla on korkea Clever-1-positiivisten makrofagien määrä kudoksessa, on huonompi ennuste ja taudinkuva. Nyt tutkitaan mahdollisuutta tunnistaa nämä potilaat mittaamalla verestä Clever-1-molekyylin pitoisuutta. Korkea Clever-1-pitoisuus ei riipu syöpätyypistä, vaan hoidosta voivat hyötyä eri syöpiä sairastavat potilaat.

-Tutkimus jatkuu Helsingin ja Oulun yliopistosairaaloissa potilastutkimuksena. Clever-1-lääketutkimukseen otetaan tällä hetkellä potilaita, joilla on joko melanooma, maksa-, haima-, munasarja- tai paksusuolensyöpä. Käytännössä tämä tarkoittaa syöpäpotilaille mahdollisuutta jo nyt osallistua ja hyötyä täysin uuden tyyppisestä immuunipuolustusta aktivoivasta hoidosta, kertoo Hollmén.

-Syöpäsäätiön rahoituksella pystymme jatkossa tuottamaan elintärkeää tietoa tämän hoidon vaikutuksista potilailla sekä lisäämään ymmärrystä syövän vastaisen immuniteetin kehittymisestä ja sen tärkeydestä syövän hoidon kannalta, Hollmén jatkaa.

Myös akateemikko Sirpa Jalkasen tutkimusryhmä on jo pitkään menestyksekkäästi tutkinut Clever-1-molekyylin toimintaa. Ryhmä on aikaisemmin havainnut Clever-1-molekyylin säätelevän valkosolujen liikkumista kudoksesta toiseen. Syöpäsäätiö on rahoittanut myös Jalkasen tutkimusryhmän työtä.

Lähde: Syöpäsäätiö