Tiesitkö sinä, mitä on vatsamigreeni? Monesti sitä luullaan jopa ärtyvän suolen oireyhtymäksi. Sairaus tunnetaan vielä huonosti.
Se on kuitenkin luultua yleisempi sairaus. Vatsamigreeniä ilmenee kaikenikäisillä, ja se noudattaa samaa kaavaa kuin migreeni yleensä.
Yleisintä vatsamigreeni on lapsilla ja teini-ikäisillä. Aikaisemmin on ajateltu, että vain lapset kärsivät muiden kuin päänalueen migreenistä, mutta migreeni voi oirehtia myös vatsan alueella aikuisiässäkin. Vatsamigreeniä esiintyy sekä naisilla että miehillä. Hormonaalisista syistä teini-iästä alkaen naiset sairastuvat siihen useammin kuin miehet.
Mitkä ovat oireet?
Vatsamigreenissä oireet voivat olla kohtauksellisia tai pitkäaikaisia. Akuutti kohtaus voi kestää tunteja tai päiviä, ja pitkäaikainen kohtaus viikkoja tai kuukausia.
Vatsamigreeni noudattaa samaa kaavaa kuin migreeni yleensä. Oireina ovat vatsan kipuilu, joko ylä- tai alavatsalla tai koko vatsalla, voimakas turvotus ja joskus pahoinvointi, ummetus tai ripulointi. Ruoansulatushäiriöitä esiintyy usein, jos kohtaus on pitkäaikaisempi. Vatsaoireiden lisäksi voi olla päänsärkyä, mutta ei välttämättä.
Vatsamigreeniä hoidetaan kuten migreeniä yleensä. Kohtauksen sattuessa käytetään särkylääkettä.
Hoitamattomana tai väärin hoidettuna migreeni voi kroonistua, jolloin oireet voivat hankaloitua.
Mikä laukaisee vatsamigreenin?
Migreenin taustalla vaikuttavat perintötekijät. Kohtauksen voivat laukaista monenlaiset tekijät. Tavallisimpia ovat muun muassa stressi, kuukautiskierron eri vaiheet, valot, hajut, huono unirytmi ja erilaiset ruoka-aineet.
Viskeraalimigreeni on vielä laajempi kuin vatsamigreeni: tämä sairaus oirehtii viskeraalialueella, johon vatsan lisäksi kuuluvat rintaontelon elinten alue eli sydän, keuhkot ja virtsarakon alue.
Lähde: Suomen Migreeniyhdistys