Suomalaislääkärin julkaisemat koronapotilaan keuhkokuvat leviävät netissä.

Lääkäri Sonja Aukee kysyy, oletko nähnyt koronan.

-Töissä tulee vastaan vakavaa koronainfektiota sairastavia potilaita. Heidän keuhkokuvansa saavat minut haukkomaan happea, niin rajut muutokset kuvissa voi näkyä, Aukee kirjoittaa sosiaalisessa mediassa.

-Oheiset kuvat ovat peräisin Duodecimin oppikirjasta ja Covid-19:ta käsittelevästä artikkelista. Kuvassa A on aivan normaali keuhkokuva. Siinä näkyy keskellä sydän ja verisuonia, rintakehän luut ympärillä vaaleina ja kaikki tumma on normaalia, hyvin hengittävää keuhkoa. Kuvassa B on 28-vuotiaan koronaa sairastavan miehen keuhkokuva, jossa nuolilla on merkitty koronalle tyypilliset tulehdukselliset läiskät eli mattalasimuutokset. Kuvassa C on 56-vuotias mies, jolla koronaan liittyvät tulehdusmuutokset ovat hyvin laajat läiskät, jotka ovat osin tiivistyneet. Puhutaan mattalasimuutoksista ja konsolidaatioista. Hänellä on myös nestettä keuhkoissa. Huomaa, että hänet on intuboitu.

Aukee toteaa, että kaikki eivät sairasta vakavaa koronaa, mutta kun se on vakavaa, se pilaa arjen ja hapenoton viikoiksi, jopa kuukausiksi, jos jättää henkiin. Hengitä ja suojaudu rokotteella, Aukee toteaa.

Upotus alla.