Perfektionismi eli täydellisyyteen pyrkiminen on ilmiö, jossa ihminen asettaa itselleen hyvin korkeita tai jopa mahdottomia standardeja ja pyrkii niiden saavuttamiseen.

Tämä voi ilmetä eri elämänalueilla, kuten työssä, opinnoissa, harrastuksissa tai henkilökohtaisissa suhteissa. Perfektionismiin liittyy hyvin usein myös taipumus keskittyä virheisiin tai puutteisiin ja halu saavuttaa täydellisyys kaikessa toiminnassa.

Ilmiö on monisyinen ja voi toimia sekä voimana että esteenä hyvälle elämälle. On tärkeää oppia tunnistamaan, milloin perfektionismi alkaa haitata elämää ja löytää keinoja sen hallintaan.

Mistä se johtuu?

Perfektionismiin voivat vaikuttaa monet tekijät. Se voi saada alkunsa ympäristön paineista, kuten vaativista vanhemmista tai kilpailuhenkisestä ympäristöstä. Yhteiskunnalliset ja kulttuuriset tekijät, kuten median luomat epärealistiset kauneus- ja menestysihanteet, voivat myös ruokkia perfektionismia.

Lisäksi henkilökohtaiset piirteet, kuten alhainen itsetunto tai taipumus ahdistuneisuuteen, voivat altistaa perfektionismille.

Vaikka perfektionismi voi kannustaa ja johtaakin yksilön elämässä muita korkeampiin saavutuksiin, se on kaksiteräinen miekka. Ylisuuret odotukset johtavat helposti krooniseen tyytymättömyyteen ja itsensä arvosteluun, joka puolestaan voi lisätä stressiä, ahdistusta ja jopa masennusta.

Perfektionistit saattavat kokea elämässään voimakasta epäonnistumisen pelkoa, ja tämä voi estää heitä ottamasta riskejä elämässään, tai yrittämästä uusia asioita. He voivat myös olla taipuvaisia viivyttelyyn, koska pelkäävät, etteivät pysty suorittamaan tehtävää täydellisesti.

Perfektionismilla voi olla myös myönteisiä puolia, jos se ilmenee terveellä tavalla. Tällainen ”terve” perfektionismi voi edistää korkeaa motivaatiota, tehdä työskentelystä tehokasta ja lisätä huolellisuutta. Parhaimmillaan perfektionistiset piirteet voivat auttaa ihmistä asettamaan ja saavuttamaan kunnianhimoisia tavoitteita sekä parantamaan taitojaan sekä osaamistaan. Terveen perfektionismin erottaa sairaasta se, ettei terve johda ahdistukseen, vaan antaa tyydytystä hyvin tehdystä työstä ja saavutuksista.

Mikä avuksi?

Perfektionismin haitallisia vaikutuksia voi oppia hallitsemaan. Tärkeintä olisi ymmärtää taipumuksensa ja tunnistaa milloin vaatimukset ovat itselle kohtuuttoman korkeita. Tähän saattaa tarvita ammattiapua.

Tavoitteiden asettaminen realistisiksi on tärkeää. Ihmisen tulisi hyväksyä, että virheet ovat osa oppimisprosessia eikä kukaan ole seppä syntyessään. Monesti virheetön on jopa vähän tylsää.

Ajatuksien uudelleenohjelmointi arkoittaa myönteisen ajattelumallin harjoittelemista ja negatiivisten itsearviointien rohkeaa kyseenalaistamista. Muistathan, että arvo ei riipu täydellisyydestä.

Kaikenlainen kiinnittäminen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin on tärkeää. Rentoutumisen lisäksi tulisi harrastaa asioita, joissa suorituspaineilla ei ole sijaa.

Tärkeätä voi olla tuen hakeminen omien mallien haastamiseksi. Keskustele ystävien, perheen tai ammattilaisten kanssa.

8 vinkkiä

1. Tunnista ja hyväksy luonteesi

  • Kirjaa ylös tilanteet, joissa huomaat itsesi olevan liian kriittinen tai pyrit täydellisyyteen.
  • Tunnista, että perfektionismi on yleistä ja että se voi olla osa sinua, mutta sen ei tarvitse määrittää sinua.

2. Aseta realistiset tavoitteet

  • Suuret tavoitteet voivat tuntua ylivoimaisilta. Pilko ne pienemmiksi, hallittaviksi tehtäviksi.
  • Opettele hyväksymään, että riittävän hyvä on usein tarpeeksi. Täydellisyyden tavoittelu voi olla mahdotonta ja turhauttavaa.

3. Harjoittele itsemyötätuntoa

  • Kun huomaat itsesi olevan kriittinen, kysy itseltäsi, miten puhuisit ystävälle samassa tilanteessa.
  • Muistuta itseäsi, että kukaan ei ole täydellinen ja että virheet ovat osa oppimisprosessia.

4. Rajoita vertailua

  • Jokaisella on oma polkunsa ja haasteensa. Vertailu voi lisätä tyytymättömyyttä ja ahdistusta.
  • Seuraa omaa edistymistäsi ja juhli pieniäkin saavutuksia.

5. Opettele sietämään epävarmuutta

  • Tämä on hyvä niksi. Tietoisesti salli itsellesi tehdä asioita, joissa et ole täydellinen. Tämä auttaa vähitellen sietämään epävarmuutta.
  • Näe virheet mahdollisuuksina oppia ja kasvaa.

6. Rajoita ajankäyttöä

  • Jos huomaat käyttäväsi liikaa aikaa tiettyyn tehtävään, aseta itsellesi aikarajat ja pyri noudattamaan niitä.
  • Keskity siihen, mikä on tärkeintä, ja anna vähemmän tärkeille asioille vähemmän aikaa ja energiaa.

7. Harjoittele Rentoutumista ja stressinhallintaa

  • Nämä voivat auttaa rauhoittamaan mieltä ja vähentämään stressiä.
  • Säännöllinen liikunta ja aikaa vievät harrastukset voivat auttaa irrottautumaan täydellisyyden tavoittelusta.

8. Hae Ulkopuolista tukea

  • Puhu ystävien tai perheen kanssa tunteistasi ja haasteistasi.
  • Jos perfektionismi aiheuttaa merkittävää haittaa, harkitse keskustelua terapeuttien tai muiden mielenterveyden ammattilaisten kanssa.

Lähde: Prevention ja life coach Timo Palonen