Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tautikeskus ECDC ovat julkaisseet uusimmissa epidemiakatsauksissaan tuoreita tietoja Kiinan koronavirustilanteesta. Niiden mukaan koronavirusepidemian huippu Kiinassa on tältä erää ohitettu. Uusia huolta aiheuttavia virusmuunnoksia ei ole toistaiseksi havaittu.
Kiinan viranomaisten toimittamien tietojen mukaan avohoidon kuumeklinikoille yhteyttä ottavien potilaiden määrä saavutti Kiinassa huippunsa 22.12.2022, jolloin yhteydenottoja oli lähes 2,9 miljoonaa. Sekä kaupungeissa että maaseudulla yhteydenottojen määrä on tämän jälkeen laskenut merkittävästi. 23. tammikuuta yhteydenottoja oli 63 000, mikä on lähes 98 prosenttia vähemmän kuin huipun aikaan.
Koronavirustaudin takia sairaalaan otettujen potilaiden määrä oli suurimmillaan 5.1.2023, jolloin potilaita otettiin hoitoon reilut 1,6 miljoonaa. Sen jälkeen määrä on laskenut 85 prosenttia. Tammikuun 23. päivä sairaaloihin otettiin sisään noin 250 000 potilasta.
Kiinassa kiertävät virukset samoja kuin aiemmin Euroopassa
WHO:n mukaan viimeisen noin neljän kuukauden aikana (26.9.2022 – 23.1.2023) Kiinassa on sekvensoitu lähes 19 000 koronavirusnäytettä, mikä on maan väestömäärään ja arvioituun epidemian laajuuteen nähden vielä vähän. Yleisimmät koronavirusvariantit ovat BA.5.2 (70,8 %) ja BF.7 (23,4 %). Nämä ovat samoja virusmuunnoksia, jotka ovat jo aikaisemmin kiertäneet EU-maissa, myös Suomessa.
ECDC:n mukaan Kiinasta ei ole löydetty uusia huolta aiheuttavia virusmuunnoksia eikä Kiinan epidemiatilanteella ei ole merkittävää vaikutusta EU-alueen epidemiatilanteeseen.
Arviot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon
Kiina on muuttanut koronavirusepidemian seurannassa käyttämiään tapausmääritelmiä, jotka eroavat muualla käytössä olevista määritelmistä. Tämä on vaikeuttanut epidemiatilanteen arviointia maan ulkopuolella.
Sekä WHO että ECDC ovat säännöllisessä yhteydessä Kiinan viranomaisiin tarkempien epidemiatietojen saamiseksi. Nyt julkaistut tiedot ovat toistaiseksi parhaita, mitä Kiinan epidemiatilanteesta on saatavilla.
-WHO:n ja ECDC:n raporttien perusteella koronavirusepidemia on vaimentunut Kiinassa, mutta on todennäköistä, että uusia epidemia-aaltoja syntyy vielä kevään kuluessa. Epidemia kuormittaa edelleen merkittävästi maan terveydenhuoltoa, mikä on syytä huomioida, jos matkustaa Kiinaan, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.