Oletko lähdössä matkalle joulu- tai talvilomalla? Jotta matka sujuisi suunnitelmien mukaan, muutama seikka kannattaa huomioida jo ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa neljästä asiasta.
1. Rokotukset kuntoon ajoissa
Ennen matkaa on hyvä tarkistaa, onko oma rokotussuoja riittävä, vai tarvitaanko täydennyksiä. Suoja jäykkäkouristusta, kurkkumätää, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan tulisi olla aina kunnossa. Näiltä taudeilta suojaavat dT- ja MPR-rokotukset. Poliorokotus tarvitaan, jos taudin riskimaissa tai -alueilla oleskellaan yli neljä viikkoa. Riskimaat löytyvät Matkailijan terveysoppaasta.
Lasten tuhkarokkosuoja on hyvä tarkistaa ennen matkaa. Myös oma suoja on hyvä varmistaa varsinkin, jos olet syntynyt vuosina 1965–1975. Tuhkarokkoa esiintyy jatkuvasti Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-Idässä. Suomalaisten suosimista kohteista muun muassa Thaimaassa on jatkuvia tuhkarokkoepidemioita. Myös Euroopassa todetaan kuukausittain vähäinen määrä tuhkarokkotapauksia.
Myös oma koronarokotussuoja on syytä varmistaa ennen lähtöä. Korona on edelleen vakava tauti riskiryhmille ja muille, joilta suositeltu rokotussuoja puuttuu. Jotkin maat voivat myös rajoittaa matkustamista ja maahantuloa koronapandemiasta johtuen. Tarkista ajantasaiset rajoitukset hyvissä ajoin ennen matkaasi kohdemaan viranomaisilta.
Kaikkien riskiryhmiin kuuluvien matkailijoiden kannattaa ottaa myös influenssarokotus. Rokotus on erityisen tärkeä 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville. Influenssarokotuksesta hyötyvät kuitenkin kaikki matkailijat. Lisäksi saatat tarvita muita rokotuksia matkakohteesta riippuen.
2. Selvitä tarvitaanko malarian estolääkitystä
Malariariski on suurin trooppisessa Afrikassa, joten siellä tarvitaan aina estolääkitys sekä hyvä suojautuminen hyttysten pistoilta. Erityisen tärkeää on muistaa syödä estolääkettä ohjeen mukaan sekä ennen matkaa, matkan aikana, että myös matkan jälkeen.
Trooppisen Afrikan ohella malarian estolääkitystä tarvitaan Jemenissä, Haitissa, osissa Guyanaa, Surinamia ja Ranskan Guyanaa, osassa Intiaa ja Bangladeshia, Indonesian Papuassa ja Länsi-Papuassa, Papua Uusi Guineassa, Salomonsaarilla ja Vanuatussa.
Muille malaria-alueille matkustettaessa riittää, kun suojautuu huolellisesti hyttysten pistoilta. Rokotuksiin ja malarian estolääkitykseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä omaan terveysasemaasi.
3. Suojaudu hyttysten pistoilta myös päivällä
Malarian lisäksi hyttysten pistojen välityksellä voi saada myös esimerkiksi dengue-, chikungunya- tai zikavirusinfektion tai keltakuumeen.
Euroopan tautiviraston (ECDC) mukaan vuonna 2022 dengueinfektioita on ollut maailmanlaajuisesti enemmän kuin vuonna 2021. Suomalaiset matkailijat ovat perinteisesti saaneet eniten denguetartuntoja Kaakkois-Aasian turistimatkoilla, erityisesti Thaimaassa.
Varsinkin tropiikissa hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä kannattaa suojautua vaalealla vaatetuksella, hyttyskarkotteilla ja -verkoilla kaikkina vuorokauden aikoina. Hikoillessa hyönteiskarkotteet haihtuvat iholta, joten niitä täytyy muistaa lisätä riittävän usein. Hyttysiltä suojautuminen kannattaa muistaa niin rantalomalla, kaupungissa kuin lomakohteen luonnossa liikkuessakin.
4. Muista perusasiat ja nauti lomasta
Huomioimalla muutaman perusasian varmistat, että matkasi on mahdollisimman onnistunut ja voit nauttia lomasta rauhassa. Muista siis hyvä käsihygienia, harkitse mitä syöt ja juot ja suojaudu seksitaudeilta.
Jos tropiikin matkalla nousee kuume, hakeudu aina lääkäriin. Jos hakeudut lääkäriin matkan jälkeen, muista mainita matkasta, vaikka siitä olisi kulunut pitempikin aika.