Uudenlainen väline, geeli, vähentää sädehoidon riskejä eturauhassyövän hoidossa.

Sädehoito on erittäin tehokas eturauhassyövän hoitomuoto. Nykypäivänä sädehoitoa saaneiden eturauhassyöpäpotilaiden selviytymisprosentti onkin yksi parhaista muihin syöpämuotoihin verrattuna.

Eturauhassyövän sädehoidon tavoite on toisaalta maksimoida sädetysannos eturauhaseen ja toisaalta pitää viereisten elinten saama sädetysannos mahdollisimman alhaisena. Peräsuoli sijaitsee kuitenkin hyvin lähellä eturauhasta, mikä lisää riskiä, että eturauhasen sädetys vahingoittaa tahattomasti myös peräsuolta.

Eturauhasen sädehoidon aiheuttamien riskien välttämiseksi syöpäsairaala Docrates aloitti hiljattain erityisen geelivalmisteen käytön eturauhassyöpäpotilaittensa hoidossa. Tämä on historiallista koko Pohjoismaissa. Niin kutsutun SpaceOAR-menetelmän avulla voidaan turvallisesti nostaa sädeannosta ja täten tehostaa hoitoa entisestään korkean riskin eturauhassyöpäpotilailla.

Miten toimii?

Uusi valmiste on eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geelimäinen materiaali, jonka tarkoitus on työntää peräsuolta eturauhasesta poispäin sädehoidon aikana.

Geeli kovettuu kehon sisällä massaksi, jonka tuoma tila vähentää peräsuolen saamaa sädetysannosta ja pitkäaikaishaittavaikutusten riskiä. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että geelin käyttö eturauhasen sädehoidossa voi edistää myös potilaan virtsanpidätyskyvyn ja seksuaalisen toimintakyvyn ylläpitoa.

Eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geeli voidaan asettaa paikoilleen joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Toimenpide onnistuu myös kultajyvien tai -lankojen asettamisen yhteydessä ja sädehoito voidaan tarvittaessa aloittaa jo seuraavana päivänä. Aine liukenee ja imeytyy pois itsestään 3-6 kuukauden kuluttua paikoilleen asentamisesta.