Koronaviruksesta johtuvia rajoituksia puretaan suunnitellusti huomisesta 1.8.2020 alkaen. Hallitus ja viranomaiset kertovat seuraavansa tiivisti tilannetta, ja tarvittaessa tehdään uusia päätöksiä.

Mikä muuttuu huomenna?

Yleisötilaisuuksien rajoituksiin tulee lievennystä ja etätyösuositus päättyy. Aluehallintovirastojen antaman määräyksen mukaisesti yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Tartuntatautilaki mahdollistaa määräysten antamisen korkeintaan yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Jos epidemiologinen tilanne Suomessa muuttuu merkittävästi huonompaan suuntaan, aluehallintovirastot voivat tarvittaessa muuttaa elokuuta koskevia rajoituspäätöksiään.

Hallituksen suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy myös huomenna. Hallitus arvioi asiaa uudestaan, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää.

Marin opastaa kansalaisia

Hallitus ja viranomaiset tähdentävät seuraavansa tiiviisti epidemiatilannetta ja rajoitusten purkamisen vaikutuksia epidemian kulkuun. Viimeisen seurantaviikon aikana  tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 51 uutta tapausta. Tapausten viikoittainen määrä on hieman noussut ja on nyt samalla tasolla kuin kesäkuun lopussa.

Koronarajoituksista on luovuttu asteittain ja hallitusti kevään ja kesän aikana. Hallituksen tavoitteena on kertomansa mukaan estää epidemian leviämistä niin, että se haittaa mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista.

Jotta virus ei leviäisi, jokainen voi tehdä oman osansa noudattamalla viranomaisten toimintaohjeita.

Pääministeri Sanna Marin on paraikaa lomalla, mutta hän on kehottanut silti kansalaisia varovaisuuteen.

– Poikkeusolot päättyivät kesäkuussa ja rajoituksia on purettu asteittain rauhoittuneen tautitilanteen ansiosta. Riski taudin uudelleen kiihtymiseen on silti olemassa ja tämä on jokaisen huomioitava omassa elämässään, pääministeri kirjoittaa Twitterissä.

– Jos saavut Suomeen muualta kuin rauhallisen tautitilanteen maasta, mene kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin. Luotamme siihen, että toimit vastuullisesti.

– Jos olet oleskellut vain kotimaassa tai vastaavan rauhallisen tautitilanteen maassa, voit terveenä käydä töissä, asioida palveluissa sekä tavata esimerkiksi ystäviäsi ja sukulaisiasi. Mikäli sinulla on minkäänlaisia flunssaoireita, vältä fyysisiä kontakteja ja mene koronatestiin.

– Mikäli tautitilanne Suomessa pahenee, voidaan rajoituksia ottaa uudelleen käyttöön. Niiden inhimillinen ja taloudellinen hinta on kuitenkin kova. Eli muistetaan pitää hygieniasta huolta ja turvavälit erityisesti tuntemattomien ihmisten kanssa asioidessa, pääministeri korostaa.

Labrakokeisiin ilman lähetettä – no kyllä, PUHTI: