Päästetään pasta pannasta. Se on ihan hyvää arkiruokaa, mutta sopii myös juhlaan. Hangon Makaronitehtaan keittiömestari Jarkko Hautamäki antaa vinkit kotikeittiöihin täydellisen pasta-aterian valmistamiseen.

Pasta on nyt suositumpaa kuin koskaan. Kotikokkaajat tosin tietävät, että aina sen valmistaminen ei mene putkeen.

1.
Millaista pastaa kaupasta kannattaa ostaa?
Itse suosittelisin ostamaan karkeapintaista tuorepastaa. Jos sitä ei ole saatavilla, niin sitten durum-vehnästä valmistettua kuivapastaa. Karhea pinta imee kastikkeen, kun taas kiiltäväpintainen hylkii kastiketta.

2.
Miten pasta keitetään?
Keitä pasta aina kiehuvassa merisuolavedessä. Öljyä ei kannata laittaa mukaan, koska silloin pasta ei sido kastiketta. 

3.
Mistä tietää, että pasta on al dente?
Kypsyys selviää maistamalla eli suutuntumalla. Kuivapastoissa kannattaa jättää valmistajan ilmoittamasta keittoajasta minuutti pois ja maistaa onko pasta al dente. Jos ei ole vielä, niin sitten anna kiehua vielä pieni hetki lisää. Jokainen eri pasta vaatii eri keittoajan. Pastan pitää olla pureskeltava ja napakka.

4.
Yleisimmät virheet pastan teossa?
Yleisin virhe on liian pitkä keittoaika. Jos pastaa ei sekoita keittämisen aikana, se jää yhteen eikä siitä tule irtonaista. Virhe on myös laittaa pasta ei-kiehuvaan veteen. Pasta pitää sekoittaa aina kastikkeen joukkoon heti, ettei se ehdi kuivua. Pasta on aina parasta juuri tehtynä. Siksi me teemme Makaronitehtaallakin uutta tuoretta pastaa durum-jauhoista ja luomumunista joka päivä. Kannattaa keittää pastaa vain tarpeen mukaan, koska seuraavana päivänä se ei ole enää yhtä hyvää.

5.
Miten pasta tarjoillaan?
Pasta tuodaan heti pöytään ja tarjoillaan isosta, syvästä, mielellään laakeasta lautasesta.

6.
Lusikka, haarukka, veitsi?
Italiassa pasta syödään suurimmassa osassa maata pelkällä haarukalla. Jos siis haluat syödä kuten italialainen, niin syö pelkällä haarukalla.
Mahdolliset kastikkeet ota kyytiin leivällä.

7.
Oma suosikkipastasi?
Pilpil eli valkosipulisia jättikatkarapuja chili-valkoviini-persiljaliemessä. Mukana vielä korianteria ja limemehua. Kun asuin Espanjassa kolme talvea, tykästyin pilpil-annokseen ja siitä sain idean yhdessä Juha Toivasen kanssa tuoda se meidänkin listalle.

8.
Makaronitehtaan suosikkipasta?
Ikisuosikkeina jatkavat edelleen carbonara ja Tehtaan pesto, mutta meillä myydään nykyään myös paljon aasialaisvaikutteista kotpotia ja espanjalaissävytteistä pilpil-pastaa. Hangossa suosituin on pilpil. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa ykkönen on ylivoimaisesti carbonara.

9.
Onko pastakulttuuri muuttunut vuosikymmenten varrella?
1970-luvulla syötiin makaronia tai spagettia ja ruskeaa jauhelihakastiketta. Nyt pastoissa maistuvat maut eri puolilta maailmaa. Tuorepastat ovat tulleet kaupan hyllyille. Ennen haluttiin kermaa pastan kanssa, nyt ei enää niin paljon. Pasta on hitti tällä hetkellä. Pastaa ei koeta enää arkiruoaksi, se on ennemminkin trendiruokaa ja salonkikelpoinen kaikin puolin.

10.
Juomavinkki?
Samppanja sopii täydellisesti pastan kylkeen. Se kestää paljon eri makuja, niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Punaviinin ystäville suosittelen espanjalaista Crianza Monjardinia tai rehevää Ville Di Antane Valpolicella Ripassoa.

Extravinkki: Makaronitehtaalla käytetään parmesaanijuustoa paljon, mutta ei merenelävien ja sienten kanssa.