Hieno keksintö, ikäpuku, havainnollistaa mitä on olla vanha

0

Eilen nähtiin Turun kamaralla erityinen Ageman-ikäpuku. Siis mikä?

Paikka: Turun ammattikorkeakoulun Kunnonkoti. Aika, eilen lounasaikaan. Nyt nähtiin millainen on tuoreehko keksintö, Ageman-ikäpuku, jonka kehittely on jatkunut jo parikymmentä vuotta, ja jatkuu edelleen.

Ikäpuvun avulla voi nuorempikin kokea konkreettisesti, miltä tuntuu olla vanha. Lattialle pudonneiden esineiden nostaminen on hankalaa ja portaiden nouseminen raskasta, kun ikäpuku kangistaa. Tämän saivat kokea Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila, Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Manni ja Turun kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen, jotka olivat lupautuneet testaamaan ikäpukua.

-Ikäpuku havainnollistaa esimerkiksi hoitohenkilökunnalle iän tuomia toimintakyvyn rajoitteita, kuten nivelten kangistumista ja näön sumentumista. Pukua voidaan hyödyntää myös ergonomian suunnittelussa, kertoo Kunnonkodin esteettömyysasiantuntija Kirsi Karlsson.

Käytännössä ikäpuku vaimentaa ääniä, sumentaa näkymää, kangistaa niveliä ja painaa rintakehää. Lattialle pudonneista pikkuesineistä tulee äkkiä vaikeita nostaa, ja portaitten nouseminen on työlästä.

Torstain toimintakykytapahtuma oli osa Superseniorit-viikkoa, jonka järjestävät Turun ammattikorkeakoulun HASIC-projekti yhdessä Turun ja Kaarinan vanhusneuvostojen kanssa 9.-13.5.2016.

 

Jaa

Kommentoi