10 keinoa suojautua ihosyövältä

0

Kevätaurinko porottaa pilkkijän ja hiihtäjän kasvoihin todella kovaa. Tällä hetkellä moni makoilee myös etelän lämpimissä tai on lähdössä. Suomen kesäkin on pian. Muistutetaan 10 sääntöä mieliin.

Katso korvalliselle. Kasvot saavat aurinkoa aina, kun pistät nenäsi ulos. Usein ihomuutokset pääsevät hiipimään korvallisille, selkään tai reisiin alueille, joita ei itse näe peilistäkään. Jos ystävän korvallisella ihonväri muuttuu, siitä on paras mainita.

www.eliittikumppani.fi
Laske luomet. Omat ja lapsensa luomet on hyvä laskea, että tietää vuosien ja vuosikymmenten kuluttua, ovatko ne lisääntyneet, mihin ja milloin. Jos jokin ihomuutos askarruttaa, on viisaampi viedä lapsi lääkäriin kuin jättää viemättä.

Ruskettua saa, palaa ei. Keväthangille ja kesävesille saa mennä vain aurinkosuojavoideltuna. Levitä aurinkosuojavoide puhtaille kasvoille meikin alle. Kunnollinen suojakerroin on 50 tai 60. Ylivuotinen voide on menettänyt tehoaan.

Suojaa lapset. Lapset on suojattava perusteellisesti vaatteilla, voiteilla, lippalakilla ja aurinkolaseilla. Auringon suora säteily aiheuttaa säteilyvaurioita. Pilviselläkin voi palaa. Etelänmatkalla siesta kannattaa viettää paikalliseen tapaan sisällä. Aamu- ja iltapäivä sopivat lasten rantaleikkeihin.

Suojaa silmät. Lippis ja aurinkolasit suojaavat silmäpohjia aurinkovaurioilta ja ympäryksiä rypistävältä siristelyltä. Kansainväliset filmitähdet eivät suinkaan käytä aurinkolaseja voidakseen kulkea tuntemattomina, vaan heidän plastiikkakirurginsa on neuvonut suojaamaan ihon ja silmät tarkasti auringolta.

Pidä paitaa. Varsinkin, jos olet asfalttimies. Jos taas muuten on pakko mennä aurinkoon, levitä puhtaalle iholle vähintään puoli tuntia ennen ulosmenoa UVB+UVA-aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on mahdollisimman korkea. Suojaa kasvot ja päänahka lippahatulla ja aurinkolaseilla. UV-säteily voi aiheuttaa vanhempana harmaakaihia eli silmän linssin samentumaa.

Vältä solariumia. Solariumin UV-säteet voivat olla haitallisempia kuin auringonsäteily. Vain lääkinnällisiä valohoitolaitteita valvotaan. Iho yrittää epätoivoisesti puolustautua säteitä vastaan ruskettumalla ja paksuuntumalla. Säteitä saanut iho veltostuu, rypistyy ja vanhenee ennen aikojaan. Hanki lyhytaikainen väri rusketussuihkusta, jos välttämättä tahdot iholle jokin värin. Kalpeus on valttia ja viestii sivistyksestä.

D-vitamiini puolessa tunnissa. Paljaat käsivarret pari kertaa kesässä ulkona liikkuessa riittävät D-vitamiinin muodostumiseen iholla. Talvella D-vitamiini pitää ottaa pillereinä tai nauttia runsaasti D-vitaminoituja maitotuotteita ja kalaa.
www.eliittikumppani.fi

Ruskettava aine parempi kuin aurinko. Silloin tällöin käytettynä ruskettavat voiteet ovat turvallisia, vaikka osa voiteiden kemikaaleista saattaa imeytyä ihon läpi. Siksi niitä saisi käyttää vain terveelle iholle, jonka suojaava rasvakerros on kunnossa.

Käy ihotarkastuksessa. Ota ohjelmaasi ihotarkastus vaikkapa joka toinen syntymäpäivä. Miehiä pitää iholääkärille patistaa, sillä miehet ovat usein palaneet ”vain” hartioistaan ja käsivarsistaan. Aikuisen on reippaasti ylitettävä kynnys ja mentävä ”terveenä lääkäriin” luomitarkastukseen. Kun iho niin sanotusti palaa, se tuntuu ihon kiristelynä ja aristeluna. Iho alkaa myös punoittaa.

Lähteenä Mehiläisen asiantuntijat

Jaa

Kommentoi