Paljon on ”koronalottoajan” omissa käsissä se, miten hän menettelee ulkomaanmatkansa jälkeen. Suomi ei sille mitään voi.
Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Niinpä terveysviranomaiset voivat vain toivoa, että ihmiset olisivat fiksuja. Elleivät ole, kevään koronarajoitukset olivat yhtä tyhjän kanssa.
Apteekkituotteet nopeasti ja luotettavasti suomalaisesta verkkokaupasta – tästä kauppaan.
Monet ovat vaatineet hallitukselta tiukempaa linjaa matkustusrajoitusten suhteen, ja jopa perustuslakiin kajoamista on ehdotettu. Tällä hetkellä hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.
-Suomalaisia tai Suomessa asuvia matkustaa myös sellaisiin maihin, joiden epidemiatilanne on meitä huonompi. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa, sanoo THL:n eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jari Jalava.
Oleilu riskialueilla lisää riskiä tartuntojen kasvulle Suomessa matkailijoiden palatessa takaisin.
Mitä sitten näille ”koronalottoa” pelaavien matkustajien kanssa tehdään?
Korkeamman tartuntariskin maista tuleville matkailijoille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön laatima ohje siitä, miten vähennetään riskiä koronavirustartunnoille Suomessa. Sama ohje suosittaa omaehtoista 14 vuorokauden pituista karanteenia.
On sitten jokaisen oma asia noudattaako henkilö karanteenia.
-Tiedossamme on Suomessa todettuja tartuntatapauksia, jotka ovat todennäköisesti peräisin Balkanin alueelta. Esimerkiksi Espanja on myös suomalaisten matkailijoiden suosiossa. Tautitilanteen vuoksi alueelle matkustaminen ei ole suositeltavaa, Jalava alleviivaa.
-Karanteenilla ehkäistään oireettomien henkilöiden aiheuttamia tartuntoja. Oireisena on hakeuduttava testiin ja pysyttävä kotona, Jalava toteaa.