Virtsan väri voi viestiä monenlaisia asioita terveydestä. Myös lääkäri käyttää potilaan diagnostiikassa väriä yhtenä kriteerinä, joskaan ei toki ainoana.

Virtsan väri voi vaihdella vaaleankeltaisesta syvän ruskeaan. Tavallisesti virtsan pitäisi olla vaaleankeltaista, mikä viittaa hyvään nesteytykseen ja normaaliin virtsaneritykseen. Väri tulee urobiliinista, joka on hemoglobiinin hajoamistuote.

Mitä värit voivat tarkoittaa?

Uskallatko kurkistaa ja tutustua?

Vaaleankeltainen, kirkas: normaali, hyvä nestetasapaino.

Tumma keltainen tai meripihkanvärinen: viittaa usein nestevajeeseen. Yleinen aamuisin.

Läpinäkyvä, väritön: mahdollinen ylinesteytys eli liiallinen juominen – joskus liiallinen virtsaaminen (esimerkiksi diabetes insipidus eli vesitystauti).

Oranssi: voi viitata nestehukkaan, maksaongelmiin tai tietyt lääkkeet voivat värjätä virtsaa (esimerkiksi rifampisiini, fenatsopyridiini).

Punainen tai vaaleanpunainen: voi johtua verestä virtsassa (hematuria), syödyistä ruoista kuten punajuurista tai lääkkeistä. Huomaa, että veren esiintyminen on syy hakeutua lääkäriin.

Ruskea tai tumma kuin cola: voi olla merkki maksan tai lihasten ongelmista (esimerkiksi maksasairaudet, rabdomyolyysi), tai johtua lääkkeistä.

Vihreä tai sininen: harvinaisia, voivat johtua elintarvikeväriaineista, infektioista (esimerkiksi pseudomonas) tai lääkkeistä (esimerkiksi amitryptiliini, propofoli).

Uskallatko kurkistaa ja tutustua?

Lisäksi: jos virtsassasi on kuplia tai vaahtoa, se voi viitata proteiinin esiintymiseen virtsassa (proteinuria), joka taas voi olla merkki munuaissairaudesta.

Milloin lääkäriin?


Jos virtsan väri muuttuu äkillisesti ja muutos ei selity ravinnolla, lääkkeillä tai nesteiden määrällä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Erityisesti punainen, ruskea, tumma tai vihertävä virtsa voivat vaatia tarkempia tutkimuksia.

Lähde: Prevention, Mayo Clinic