Nettilääkäri on tätä aikaa. Verkon avulla voi saada apua terveysasioihin 24 tuntia vuorokaudessa – eikä se edes maksa paljon.

Esimerkiksi Mehiläisellä on käytössään niin kutsuttu Digiklinikka. Tutustuimme sen toimintaan.

-Digiklinikan etävastaanotolla voi lähettää lääkärille tai hoitajalle kysymyksensä sekä tarvittaessa valokuvia. Asiakas saa vastauksen tunnissa. Yleislääkäri vastaa joka päivä klo 7-23 ja hoitaja yöaikaan klo 23-7. Digiklinikka on käytössä sekä OmaMehiläinen-älypuhelinsovelluksessa että -verkkopalvelussa, Mehiläiseltä kerrotaan.

Miten homma käytännössä sujuu?

Esimerkiksi Mehiläisellä asiakas kirjautuu OmaMehiläinen-verkkopalveluun tai OmaMehiläinen-sovellukseen, jonka voi ladata Google Playsta tai App Storesta.

Ensimmäisellä käyttökerralla asiakas syöttää palveluun maksukortin tiedot ja kuvaa kännykällään oman Kela-korttinsa. Näin hän saa Kela-korvauksen ja maksaa aina käytöstä vain omavastuuosuuden. Seuraavilla käyttökerroilla tätä vaihetta ei enää tarvita.

Sitten kirjoitetaan lääkärille kysymys, oheistetaan vaikkapa kuvia oireista ja niin edelleen. Mahdottoman kallista verkossa asiointi ei ole, sillä hoitajan vastaanotto maksaa yhdeksän euroa, lääkärin 29,90 euroa.

-Jos Digiklinikka ei voi auttaa, vaan lääkäri tai hoitaja ohjaa asiakkaan vastaanotolle, Digiklinikalla käynnistä ei laskuteta mitään, Mehiläiseltä kerrotaan.

Missä tilanteissa nettilääkäriin?

Yleensä nettilääkärin puoleen käännytään, kun halutaan vaikka uusia reseptejä tai kyseessä on kontrollikäynti. Myös nuha, virtsatietulehdukset, ihottumat ja ihomuutokset, allergiaoireet, selkäkipu ja silmätulehdusoireet ovat tyypillisiä asioita.

Oireiden ei ole syytä olla lievää vakavampia. Lievällä tarkoitetaan tilannetta, jossa yleisvointi on hyvä ja oireiden kesto on ollut muutamia päiviä.