Kokoomusnuoret hyväksyi viikonlopun liittokokouksessaan aloitteen, jossa vaaditaan, että ihmisruumiin kompostointi sallittaisiin hautaamisessa. Asiasta kertoo tiedote.

Toimet lainsäädännön muuttamiseksi pitäisi aloittaa kokoomusnuorten mukaan välittömästi.

– Emme näe mitään syytä sille, miksei valinnanvapaus voisi toteutua myös hautaamisessa. Kun vainajan toiveet otetaan hautaamisessa huomioon, tämä olisi välittömästi toteutettavissa oleva lakimuutos, kertoo kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula järjestön tiedotteessa.

– Ihmisruumiin kompostointi on ekologisempaa kuin tuhkaaminen tai hautaaminen, Pajula perustelee.

Arkkuhautaus ja tuhkaus ovat hyvin tunnettuja tapoja hautaustoimessa. Kompostointi tarkoittaa sitä, että optimoiduissa olosuhteissa ihmisruumis luineen ja hampaineen muuttuisi mullaksi jopa 4–6 viikon kuluessa. Käytännössä ruumis laitetaan kuusikulmaiseen metallisäiliöön, joka täytetään muun muassa sinimailasella, puulastuilla ja oljilla. Kun multa luovutetaan omaisille, sitä syntyy kaksi kottikärryllistä. Sen voi levittää vaikka kotipuutarhaan.

Kompostoinnin sanotaan kuluttavan vain kahdeksasosan siitä energiasta, joka kuluisi tuhkaukseen.

Yhdysvalloissa Washington salli ensimmäisenä kompostoinnin pari vuotta sitten. Katolinen kirkko ei ole ollut innoissaan asiasta.