Vyöruusu, lääketieteelliseltä nimeltään herpes zoster, on virustauti, jonka aiheuttaa vesirokkovirus (varicella-zoster-virus, VZV). Tämä virus pysyy piilevänä elimistössä vesirokon sairastamisen jälkeen ja voi aktivoitua uudelleen myöhemmin elämässä aiheuttaen vyöruusun.

Yli viisikymppisten kannattaa harkita vyöruusurokotetta, sillä tauti voi olla varsin ikävä. Lue alta kaikki vyöruususta.

Mistä tunnistan vyöruusun, mitkä ovat oireet?

Ihottuma: Vyöruusun tyypillisin oire on rakkulainen ihottuma, joka ilmestyy yleensä yhdelle puolelle kehoa. Se esiintyy usein vyömäisenä alueena, joka kiertää vyötäröltä tai kyljistä selkään.

Kipu: Usein ensimmäinen merkki vyöruususta on kipu, joka voi olla voimakasta ja polttavaa. Kipua voi esiintyä ennen ihottuman puhkeamista.

Kutina ja kihelmöinti: Ennen ihottuman ilmaantumista iholla voi tuntua kutinaa, kihelmöintiä tai polttavaa tunnetta.

Muut oireet: Joillakin ihmisillä voi esiintyä yleisoireita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja väsymystä.

Onko vyöruusulle riskitekijöitä?

Ikä: Vyöruusua esiintyy yleisimmin yli 50-vuotiailla ihmisillä.

Heikentynyt immuunijärjestelmä: Esimerkiksi syöpää sairastavilla, HIV-positiivisilla tai immunosuppressiivista hoitoa saaneilla on suurempi riski.

Vesirokko: Vyöruusu voi esiintyä vain henkilöillä, jotka ovat sairastaneet vesirokon, sillä virus jää piileväksi hermosoluihin.

Mitä vyöruusu voi pahimmillaan aikaansaada?

Postherpeettinen neuralgia (PHN): Pitkittynyt kipu, joka voi kestää kuukausia tai jopa vuosia ihottuman parantumisen jälkeen.

Näköongelmat: Jos vyöruusu esiintyy kasvoilla, erityisesti silmän alueella, se voi johtaa näköhäiriöihin tai jopa näön menetykseen.

Ihotulehdukset: Rakkuloiden sekundaarinen bakteeri-infektio.

Neurologiset ongelmat: Harvinaisissa tapauksissa vyöruusu voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen, aivotulehduksen tai kasvohermohalvauksen.

Miten hoidetaan?

Viruslääkkeet: Asikloviiri, valasikloviiri ja famsikloviiri voivat lyhentää sairauden kestoa ja vähentää komplikaatioiden riskiä, jos ne aloitetaan riittävän ajoissa.

Kipulääkkeet: Tulehduskipulääkkeet ja kipulääkkeet voivat lievittää oireita.

Paikallishoidot: Rakkuloiden hoitoon voidaan käyttää antiseptisiä voiteita tai kylmähauteita.

Kortikosteroidit: Joissakin tapauksissa lyhyt kortikosteroidihoito voi auttaa vähentämään kipua ja tulehdusta.

Voiko ehkäistä?

Rokotus: Vyöruusurokote on suositeltavaa yli 50-vuotiaille ja niille, joilla on lisääntynyt riski sairastua.

Muuta faktaa vyöruususta?

  • Vyöruusua esiintyy kaikkialla maailmassa ja se on yleisin yli 50-vuotiailla.
  • Yli kolmasosa ihmisistä sairastaa vyöruusun elinaikanaan.

Vyöruusu on vakava sairaus, joka voi aiheuttaa merkittäviä kipuja ja komplikaatioita, mutta oikean hoidon ja rokotuksen avulla sen vaikutuksia voidaan vähentää.

61-vuotias potilas saapui päivystykseen. Diagnoosista ei jäänyt epäselvyyttä. Vyöruusu aiheuttaa pitkällisen ja invalidisoivan vaiheen ihmisen elämässä, jos se äityy pahaksi.

Lähde: Prevention