Maailman terveysjärjestö WHO on antanut Suomen sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) palkinnon pitkäjänteisestä tupakanvastaisesta työstä. Palkinto myönnetään maailman tupakattomana päivänä huomenna, 31. toukokuuta.
WHO kiittää Suomea eritoten siitä, että nuoria on suojeltu tupakalta. Esimerkiksi makuaineet on kielletty tupakka- ja nikotiinituotteissa, kuten sähkösavukkeissa.
”Edistyksellisen ja johdonmukaisen tupakkapolitiikan ja säännöllisten veronkorotusten ansiosta Suomi on pystynyt vähentämään niin aikuisten kuin nuorten tupakointia”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta.
”Suomessa on pystytty myös ehkäisemään sähkösavukkeiden nousu nuorten suosimaksi trendituotteeksi.”
Yksi tärkeä viimeaikainen muutos on raskaana olevien tupakoinnin vähentyminen. Yhä useampi tupakoiva äiti onnistuu lopettamaan tupakoinnin alkuraskauden aikana.
Nuuska on uusi haaste
Työikäisten miesten päivittäinen tupakointi on jatkanut vähenemistään 2000-luvulla, ja myös naisten tupakointi on kääntynyt laskuun tällä vuosituhannella.
Peruskoulun 8. ja 9.-luokkalaisten tyttöjen ja poikien tupakointi on sekin vähentynyt. Kun vuosituhannen alussa yli 20 prosenttia nuorista tupakoi, vuonna 2019 tupakoi enää noin viisi prosenttia.
”Vaikka kehitys on osoittanut pitkäjänteisen tupakkapolitiikan merkityksen, ovat väestöryhmien väliset erot tupakkatuotteiden käytössä edelleen isot. Se on merkittävä syy terveyseroille”, sanoo THL:n asiantuntija Hanna Ollila.
Tupakoinnin lopettamista tulisi THL:n mukaan tukea nykyistä aktiivisemmin, jotta tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta olisi totta vuonna 2030. Tupakointi tulisi ottaa puheeksi kaikkien terveydenhuollon asiakkaiden kanssa, ja lopettamiseen tulisi olla saatavilla nykyistä paremmin tukea, sekä yksilö- että ryhmäohjauksena.
Merkittävä haaste on THL:n mielestä poikien ja nuorten miesten nuuskaamisen yleistyminen. Kun vuosina 2000–2001 nuuskaa käytti peruskoulun 8. ja 9.-luokkalaisista pojista kolme prosenttia, oli heitä vuonna 2019 kahdeksan prosenttia. Ammattiin opiskelevien nuorten miesten nuuskan käyttö on viisinkertaistunut vuosista 2008–2009 vuoteen 2019.
”Nuuskakin on terveydelle haitallista. Tupakattomuus ja nikotiinittomuus ovat aina terveellisin vaihtoehto”, Tervahauta painottaa.
THL tekee tupakkalain nojalla tupakkatuotteiden käyttöön ja terveyshaittoihin liittyvää tutkimusta, seurantaa ja kehittämistä. STM vastaa yleisesti tupakkalain toimeenpanosta ja ohjauksesta.