Koronatartuntojen määrä Suomessa laski toukokuussa, kunnes kuun viimeisellä viikolla tartuntamäärät kääntyivät taas nousuun. THL raportoi esimerkiksi viime keskiviikkona uusien koronavirustartuntojen kasvaneen 64:llä. Se on suurin päiväkohtainen kasvu kahteen viikkoon.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtajana ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina toimiva Lasse Lehtonen kertoo ettei hän ole asiasta yllättynyt.

-Virallinen Suomi on tapaamis- ja kokoontumisrajoituksia koskevia suosituksia samaan aikaan höllentänyt. Ravintolat laajennettuine terasseineen aukeavat kesäkuun alussa, joten sen jälkeen sosiaalisten kontaktien määrä väistämättä lisääntyy, hän toteaa.

Lehtosen mielestä hallituksen testaa-jäljitä-eristä-hoida -strategian onnistumisen kannalta on keskeistä, että tautitapausten mahdollisesti (viimeistään syksyllä) lisääntyessä tartuntojen jäljitys toimii tehokkaasti.

Klikkaa tästä jos haluat kaiken aina halvimpaan hintaan. Siis: kaiken, luit oikein. Hintaopas.fi

-Jäljitystä tekevät henkilöt löytyvät käytännössä kuntien ja sairaanhoitopiirien palkkalistoilta ja heitä on kevään aikana koulutettu merkittävästi lisää. Jotta jäljittäjät onnistuisivat työssään, he tarvitsevat avukseen myös toimivan jäljityssovellutuksen. Jäljityssovellutuksen nopea käyttöön saaminen mittaakin nyt hyvin sitä, pystyykö hallitus koronastrategiaansa toimeenpanemaan.

Lehtonen arvostelee, että testausmäärä ei ole Suomessa ole vieläkään virallisissa tavoitteissaan.

Lähde: Puheenvuoro