Koronavilkku-sovelluksen suosio on yllättänyt kaikki. Tavoitteena oli, että sovellusta ladattaisiin miljoona kertaa kuukauden aikana, mutta näin kävi parissa päivässä.

Koronavilkku on tartuntaketjujen katkaisua helpottava älypuhelinsovellus. Sen voi ladata maksutta puhelimeensa yleisimmistä sovelluskaupoista.

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

-Toivomme, että mahdollisimman moni lataa sovelluksen puhelimeensa, toteaa THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Sovelluksen on toteuttanut ohjelmistoyhtiö Solita. Kehittämistyöhön osallistuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n lisäksi, sosiaali- ja terveysministeriö, Kela ja SoteDigi Oy.

Sovelluksessa jokaisen yksityisyys on vahvasti suojattu. Koronavilkku ei tallenna nimeäsi, syntymäaikaasi tai yhteystietojasi. Se ei pysty selvittämään sinun tai tapaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei kerää sijaintitietoja.

Miten se toimii?

Kun olet ladannut mobiilisovelluksen puhelimeesi sovelluskaupasta, (esimerkiksi App Store ja Google Play) ja kytkenyt bluetoothin puhelimessasi käyttöön, koronavilkku toimii taustalla automaattisesti, häiritsemättä puhelimen käyttöä tai lyhentämättä akun kestoa.

Käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta. Sovellus säilyttää tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan.

Jos sinulla todetaan testauksessa koronavirustauti, saat terveydenhuollosta avauskoodin, joka sinun pitää syöttää Koronavilkkuun. Syöttämällä koodin sovellukseen varoitat kohtaamiasi ihmisiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta.

Jos taas joku sinun kohtaamistasi henkilöistä ilmoittaa sairastumisestaan, saat itse varoituksen mahdollisesta altistumisesta omaan puhelimeesi ja tiedät olla valppaana asian suhteen sekä tarkkailla oireitasi. Saat terveydenhuollolta ohjeita tässä vaiheessa. Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista.