Sydänsurut eivät katso ikää. Nuorempana moni on jopa tuntenut kuolevansa raastavaan kipuun, jonka toisen menettämisestä ja erosta aiheutuu.

Pettymyksistä toipuminen voi olla haastavaa, mutta on olemassa useita konkreettisia toimia, joita voit ottaa käyttöön auttaaksesi itseäsi toipumisprosessissa. Prevention-sivusto ja life coach Timo Palonen kertovat 10 vinkkiä asian tiimoilta.

Tärkeintä on muistaa, että jokainen toipuu omassa tahdissaan, ja on ok tuntea surua. Muista myös, että voit aina hakea tukea.

  1. Hyväksy tunteesi: On tärkeää antaa itsellesi lupa tuntea surua, vihaa, pettymystä ja muita tunteita. Älä yritä tukahduttaa niitä, vaan salli itsesi kokea ne.
  2. Jaa tunteitasi: Puhuminen läheisten ystävien tai perheenjäsenten kanssa voi auttaa helpottamaan tuskaa. Älä pelkää pyytää tukea ja apua tarvittaessa.
  3. Pidä huolta fyysisestä terveydestäsi: Syö terveellisesti, liiku säännöllisesti ja varmista ainakin, että saat tarpeeksi unta. Fyysinen hyvinvointi voi auttaa sinua jaksamaan paremmin tunteiden kanssa.
  4. Harrasta rentoutumista: Kokeile meditaatiota, joogaa tai muita rentoutumistekniikoita. Ne voivat auttaa rauhoittamaan mieltäsi ja vähentämään stressiä.
  5. Aseta pieniä tavoitteita: Tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen voi antaa sinulle tunteen kontrollista. Aloita pienistä askelista ja etene vähitellen.
  6. Vältä impulsiivisia päätöksiä: Älä tee suuria elämänmuutoksia ja päätöksiä, kun olet tunteiden vallassa. Anna itsellesi aikaa selkeyttää ajatuksiasi.
  7. Kirjoita tunteistasi: Pidä päiväkirjaa tai kirjoita kirjeitä, jotka et koskaan aio lähettää. Kirjoittaminen voi auttaa sinua prosessoimaan tunteitasi.
  8. Hae ammattiapua: Jos huomaat, että surusi vaikuttaa merkittävästi elämääsi tai et pysty selviytymään siitä omatoimisesti, harkitse ammattilaisen, kuten psykologin tai terapeutin, apua.
  9. Tee asioita, jotka tuovat iloa: Pyri tekemään asioita, joista nautit ja jotka tuovat iloa elämääsi. Ne voivat auttaa sinua pitämään mielesi positiivisena.
  10. Aika parantaa haavat: Muista, että sydänsurusta toipuminen vie aikaa. Älä odota, että parannut yhdessä yössä. Ole kärsivällinen ja myötätuntoinen itsellesi.