Itsetunnon kehittäminen on askel kohti parempaa elämää. Se voi olla pitkä ja haasteellinen prosessi, mutta myös palkitseva. Muista aina, että itsetunto ei ole generelli ja kaiken kattava asia. Se voi vaihdella. Ihmisellä voi olla hyvä itsetunto jossakin ja huonompi jossakin asiassa.

Miten kehittää ja parantaa itsetuntoaan? Vinkit antoi life coach Timo Palonen.

  1. Mieti missä olet vahvimmillasi ja mitkä ovat heikkouksiasi, niitä joita haluat parantaa ja vahvistaa. Tämä auttaa sinua ymmärtämään itseäsi ja hyväksymään itseäsi sellaisena kuin olet.
  2. Harrasta positiivista itsepuhetta. Puhu itsellesi ääneen, kuin olisit paras ystäväsi. Vältä negatiivisia ajatuksia ja korvaa ne päämäärätietoisesti myönteisillä. Ajattele aina, että joku asia voisi olla huonomminkin.
  3. Aseta realistisia tavoitteita. Ne ovat ehkä pieniäkin, mutta saavutettavia tavoitteita. Juhli niiden saavuttamista. Tämä vahvistaa uskoa omiin kykyihisi.
  4. Opettele uusia taitoja ja harrastuksia. Taitojen hankkiminen ja niiden kehittäminen voi antaa sinulle uskomattoman paljon itseluottamusta.
  5. Huolehdi fyysisestä terveydestäsi. Tätä ei voi kyllin lakata korostamasta. Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni voivat vaikuttaa positiivisesti itsetuntoosi.
  6. Haasta itsesi säännöllisesti. Tämä on tärkeää! Astu mukavuusalueesi ulkopuolelle ja kohtaa pelkosi ja epävarmuutesi. Kun selviydyt vaikeista tilanteista, itsetuntosi vahvistuu kuin itsestään.
  7. Vältä ihmisiä, jotka pienentävät ja mitätöivät sinua tai saavat sinut tuntemaan itsesi huonoksi. Vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka tukevat ja kannustavat sinua.
  8. Käy läpi menneitä ja yritä ymmärtää, miksi tunnet tietyllä tavalla. Voisiko ajatusmalleja kehittää ja muuttaa, kun tiedostaa mistä ne kumpuavat. Tämä kaikki voi auttaa sinua purkamaan negatiivisia tunteita ja lisäämään itsetuntoasi.
  9. Vertaile itseä vain itseesi. Älä vertaa itseäsi muihin ihmisiin. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.
  10. Jos itsetuntosi vaikuttaa elämääsi negatiivisesti etkä kykene kehittämään sitä omin voimin, harkitse ammattiavun hakemista. Psykoterapia voi auttaa sinua käsittelemään syvempiä itsetuntoon liittyviä kysymyksiä.