Luustoliitto on selvittänyt osteoporoosin hoidon tilaa potilaskyselyn avulla. Kyselyssä oli 1000 vastaajaa.
Tämä selvisi:
- lähes joka kymmenennellä oli useita murtumia, ennen kuin luuston kuntoa alettiin tutkia
- vain 63 prosentille diagnoosin saaneista kerrottiin, mitä osteoporoosi tarkoittaa
- vain 66 prosenttia sai ohjausta riittävän kalsiumtason turvaamiseksi
Luustoliiton mukaan moni potilas kokee jääneensä yksin sairautensa kanssa. Tämä voi tarkoittaa osteoporoosin etenemistä luustossa, uusia entistä vaikeampia murtumia ja tulevaisuudessa mahdollisesti lonkkamurtumia.
Oletko sinä joskus murtanut kätesi, kun olet kompastunut kävellessäsi? Niin on moni muukin. Tiesitkö, että silloin saattaa olla kyse osteoporoosista?
Terve luusto kestää arjen kolhut, myös kompuroinnit. Jos kävellessään kompastuu ja ranne murtuu, pitäisi terveydenhuollossa kipsauksen ja kivunhoidon lisäksi selvittää, voisiko olla kyse osteoporoosista. Tätä kannattaa myös itse vaatia tutkimuksia tekevältä lääkäriltä.
Osteoporoosi on jopa 40 000 arjessa tapahtuneen murtuman taustalla vuosittain. Kyseessä on pitkäaikaissairaus, joka hoitamattomana etenee. Osteoporoosin ensimmäinen oire on yleensä murtuma. Mikäli osteoporoosia ei hoideta, on seuraavan murtuman todennäköisyys 2–4-kertainen. Uusi murtuma on yleensä edellistä vaikeampi osteoporoosin edetessä.
Murtumat aiheuttavat potilaalle kipua. Samalla hoidon ja hoivan tarve kasvaa. Erityisesti nikama- ja lonkkamurtumiin liittyy seurantatutkimusten mukaan korkea kuolleisuus.