Suomalaiset kokevat, että lähetteettömät laboratoriotutkimukset ovat hyödyllinen osa terveydestä huolehtimista. Selkeä enemmistö (81 %) suomalaisista pitää hyvänä tai jokseenkin hyvänä sitä, että laboratoriotutkimuksiin voi päästä ilman lähetettä.

Suomalaisten suhtautumista omaan terveyteen ja laboratoriotutkimuksiin selvitettiin SYNLABin Kantar TNS:n kanssa toteuttamassa kyselytutkimuksessa, jossa oli mukana yli 1000 vastaajaa.

Enemmistön (72 %) mielestä lähetteettömät laboratoriotutkimukset voivat auttaa ennaltaehkäisemään sairauksia tai niiden pahenemista. Lähes yhtä monen (70 %) mielestä ne auttavat yksilöitä tekemään korjaavia toimenpiteitä ja suurin osa (64 %) kertoi myös, että ne lisäävät mielenrauhaa.

Kaikki laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä täältä – Puhti

Valtaosa suomalaisista ei ole vielä käynyt lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa (79 %). Niiden, jotka ovat käyneet tutkimuksissa, yleisin syy on se, että vastaaja haluaa seurata omaa terveyttään (41 %). Toiseksi yleisin syy on se, että vastaajalla on ollut vaivoja, joiden syyn tämä on halunnut selvittää (34 %). Kolmanneksi yleisin syy on mielenrauhan saaminen (23 %).  

– Tutkimuksen tulos on varsin selkeä. Ihminen mieluummin päättää itse kuin luovuttaa päätäntävaltaa jollekulle muulle. Lähetteettömät laboratoriotutkimukset ovat osa henkilökohtaista terveysvaltaa, joka kuuluu ihmiselle itselleen. Laboratoriotutkimukset kuuluvat terveysaktiivisten ihmisten työkalupakkiin vähän samaan tapaan kuin hammaslääkärin tarkastukset: on hyvä tietää missä mennään, oli vaivoja tai ei, toteaa SYNLABin toimitusjohtaja Aarne Aktan.

Tieto lisää mielenrauhaa, ei tuskaa 

40 prosentilla lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käyneistä tulokset eivät vaatineet jatkotoimenpiteitä, mutta 23 prosenttia kävi niiden jälkeen yksityisellä puolella lääkärissä jatko-ohjeiden tai jatkotoimenpiteiden vuoksi ja 13 prosenttia julkisella puolella.  

– Tutkimus poistaa joidenkin lääkäreiden huolen siitä, että lähetteettömät laboratoriotutkimukset kuormittaisivat julkista terveydenhuoltoa, lääkäreitä tai ihmistä itseään turhaan. Päinvastoin: Ihmiset ymmärtävät kyllä, että valta omasta terveydestä on rajallinen, lääkäreihin otetaan yhteyttä, kun on tarvetta. Ja toisaalta, osataan olla murehtimatta myös, jos huoleen ei ole syytä, Aktan toteaa. 

Lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käyneistä 18 prosenttia kertoo tehneensä elämäntapamuutoksia itsenäisesti tulosten perusteella, 25 prosenttia on saanut lääkehoitoa tai muuta lääkärin määräämää hoitoa ja 40 prosenttia on vähemmän huolestunut omasta terveydestään tutkimustulosten jälkeen.

Kaikki laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä täältä – Puhti


Tutkimustulokset tiiviisti:

  • 81 prosenttia suomalaisista pitää hyvänä tai jokseenkin hyvänä sitä, että laboratoriotutkimuksiin voi päästä ilman lähetettä. 
  • 72 prosenttia on sitä mieltä, että ne auttavat ennaltaehkäisemään sairauksia tai niiden pahenemista
  • 71 prosenttia on sitä mieltä, että ne lisäävät yksilön valtaa omaan terveyteen liittyvissä asioissa
  • 70 prosenttia on sitä mieltä, että ne auttavat tekemään korjaavia toimenpiteitä elintavoissa
  • 64 prosenttia on sitä mieltä, että ne lisäävät mielenrauhaa


Lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käyneet
 

  • 79 prosenttia ei ole käynyt lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa
  • 41 prosenttia lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käyneistä on mennyt tutkimuksiin, koska haluaa seurata omaa terveyttään
  • 34 prosenttia lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käyneistä on mennyt tutkimuksiin, koska on ollut vaivoja, joiden syyn on halunnut selvittää
  • 23 prosenttia lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käyneistä on mennyt tutkimuksiin, koska on halunnut saada mielenrauhan 
  • 16 prosenttia kertoo tehneensä elämäntapamuutoksia itsenäisesti tulosten perusteella. 
  • 40 prosenttia kertoo olevansa vähemmän huolestunut terveydestään laboratoriotutkimusten perusteella
  • 25 prosenttia on saanut lääkehoitoa tai muuta lääkärin määräämää hoitoa lähetteettömässä laboratoriotutkimuksessa käynnin jälkeen
  • 18 prosenttia on tehnyt elämäntapamuutoksia tutkimustulosten perusteella 
  • 40 prosentilla lähetteettömissä tutkimuksissa käyneistä tulokset eivät vaatineet jatkotoimenpiteitä
  • 23 prosenttia kävi niiden jälkeen yksityisellä puolella lääkärissä jatko-ohjeiden tai jatkotoimenpiteiden vuoksi ja 13 prosenttia julkisella puolella.

Kaikki laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä täältä – Puhti