Muutamia päiviä sitten Tampereen Yliopistollisen sairaalan TAYS:in infektiolääkäri Reetta Huttunen kertoi kokemuksistaan koronapotilaiden hoidossa. Kirjoitus oli silmiä avaava ja sitä on kommentoitu sosiaalisessa mediassa paljon.

Voit lukea avoimen kirjeen täältä.

Huttunen kehotti myös muita tehohoidon lääkäreitä kertomaan somessa omista kokemuksistaan. Pallon otti vastaan kolme teholääkäriä. Julkaisemme nuo julkiset kommentit ja kokemukset alla lyhentämättöminä:

”Tehokollegan kommenttia toivottiin, joten tässä tulee yksi. Tilanne on todella huolestuttava. Tehohoidon tarpeessa olevien koronapotilaiden määrä tuntuu pysyvän tasaisesti samana ja se johtuu ennen kaikkea rokottamattomuudesta /rokotekielteisyydestä. Vain aniharvoin rokotuksen saanut päätyy tehohoitoon. Ikävä fakta on se, että kaikki rokottamattomat TULEVAT koronan sairastamaan ennemmin tai myöhemmin. Tätä ei nyt tunnuta käsittävän! Tältä taudilta ei pääse pakoon, mutta suojautua voi – rokotteella. Teholääkärinä korostan, että paha covid-infektio ei ole mikään pikkuista rajumpi miesflunssa, jonka seurauksena käydään pari päivää teholla makailemassa ja sitten palataan normaaliin elämään.

Paha covid on hengenvaarallinen tauti, joka voi runnella keuhkot pysyvästi niin pahoin, että paluuta normaaliin elämään ei ole vaikka henki säästyisikin. Paha hengenahdistus pelkästään kävelemään lähtiessä ei ole mukava loppuelämän seuralainen. Toivoisin, että ihmiset eivät uskoisi kaikkea mitä somessa rokotteiden väitetään aiheuttavan. On täysin selvää, että normaaleja tautitapauksia (aivoverenvuodot, trombit yms) ilmaantuu koronarokotteesta huolimatta ihan samalla tavalla kuin ennen pandemiaakin. Nyt nämä tapaukset vain liian helposti laitetaan rokotteen piikkiin. Rokote voi aiheuttaa rajunkin reaktion (paikallista kipua, kuumetta, kainalon imusolmukkeiden turpoamista ja aristusta yms) mitkä ovat muutamassa päivässä ohimeneviä ilmiöitä. Niiden pelossa ei kannata rokotuksesta kieltäytyä. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa siihen.” -Jaakko Långsjö

”Teholääkärinä harvoin tunnen sellaista voimattomuuden tunnetta, kuin covidia vastaan tapellessa. Potilaat ovat pitkään hoidossa, tulevat tutuiksi etunimiltään, omaisiltaan, tavoiltaan, kasvoiltaan. Pikku hiljaa he hiipuvat edessämme, meidän seuratessa käyriä ja kuvia ilman parantavaa hoitoa. Osalla elimistö ja vastustuskyky ovat kyllin vahvoja voittamaan viruksen, mutta kaikilla teholta hengissä selvinneillä on elämä ennen ja jälkeen covidin. Kaikki rokottamattomat tämän taudin saavat, kuten Jaakko edellä totesi. Osa sairastuneista menehtyy, osa vammautuu, osa selviää. Varmin tapa olla ottamatta selvää mihin ryhmään kuuluu, on ottaa rokote.” -Ville Jalkanen

”Tehohoitokollegalta tälläinen kokemus: covidiin voi kuolla nuorikin ihminen, nyt tehohoitoon päätyvät potilaat joko rokottamattomia tai rokotettuja, joilla ikää/immuunivasteeseen vaikuttava sairaus. Ja pitkän tehohoidon jälkeen kunto ei koskaan palaa sairastumista edeltävälle tasolle. Ja nyt alkaa covid-potilaita hoitavan henkilökunnan voimat olla loppu!” -Johanna Mockler

Myös Päijät-Hämeen sotealueen erikoislääkäri Katriina Rautjärvi on kirjoittanut sivuillaan julkisen päivityksen, joka herättää paljon huomiota:

”Kuppi meni nurin eli tiedossa koronapäivitys! Ei ole pakko lukea. Muutaman päivän sisällä olen törmännyt mielestäni järkeviin ihmisiin jotka olen tuntenut vuosia. Keskusteluissa on käynyt ilmi ettei koronarokotus kiinnosta syystä tai toisesta. Rokotuksen ottaminen on jokaisen oma asia, enkä halua siihen ketään painostaa mutta haluan jakaa oman näkökulmani asian suhteen. Jo puolitoista vuotta on koronaa vastaan taisteltu eikä loppua näy. Varmasti kaikilla on ollut rankkaa. Teho-osastoilla ja muutenkin terveydenhuollossa me ollaan ihan loppu ja kypsiä tähän tilanteeseen. Töitä ja lisätöitä saa tehdä enemmän kuin jaksaa muttei kukaan kohta enää jaksa. Myönnän olevani jo ihan poikki, toki elämästäni löytyy väsymykselle muitakin syitä. Tällä hetkellä 20+ -ikäisiä nuoria rokottamattomia joutuu lisääntyvästi sairaalahoitoon koronan takia, totta kai joukossa on myös vanhempia ja rokotettujakin.

Potilaiden suuren määrän takia mietitään taas alkavalla viikolla pitääkö kaikki mahdollinen leikkaustoiminta keskeyttää jotta hoitajia valvontaosastoille riittää. Toiminta on ollut jo useaan kertaan aiemminkin keskeytettynä. Teho-osaston päivystäjänä en muista juurikaan vuoroa tämän vuoden aikana jolloin olisin miettinyt pystyinkö tai osasinko hoitaa potilaani parhaimmalla mahdollisella tavalla. Suurin osa ajasta kun menee miettimiseen mihin kukakin valvontatasoinen potilas saadaan mahtumaan ja voiko jonkun hoidosta luopua. Ja aamun odotukseen kun yö tuntuu liian pitkältä ja pimeältä. Hetkeen ei ole tarvinnut omaisille iltaisin soittaa, että en tiedä onko puolisosi/äitisi/isäsi aamulla enää hengissä mutta hyvää yötä, yritä nukkua siellä kotona, näitä soittoja on silti saanut tehdä ihan tarpeeksi. Vuoden ennätykseni on mahduttaa kahdelle viralliselle tehohoitopaikalle neljä koronapotilasta päivystysyön aikana.

Lähes kaikki kysyvät ennen hengityskoneeseen laittoa että heräänkö/jäänkö mä henkiin/kuolenko, ja totta kai vastaus on että saatat kuolla, en minä sitä tiedä mutta tämä yleensä taputellaan kauniiksi kaikki menee hyvin -kommentiksi, koska valmiiksi itkevä potilas ennen nukutusta ei paranna asiaa. Omaisille sitten luetaan tarkemmin madonlukuja puhelimessa. Tehopäivystäjänä vahdin myös koronaosaston potilaskarttaa ja merkkaan ihmiset, joista päivystäjän ei tarvitse välittää, tehohoito siis rajattu heiltä syystä tai toisesta pois. Heistä kuitenkin välittää moni omainen ja odottaa paraneeko tauti vai korjaako kuolema. Viimeksi keskiyöllä karttaan lisättiin uusi rasti.

Tehohoitojaksojen määrää voidaan vähentää rokotuksilla, tämä on tutkittu asia eikä netistä löydetty huuhaainfo. Siksi asiaa on vaikea ymmärtää. Itse olen jo kolmesti rokotettu ja ylpeä siitä. Toivon sen auttavan maailman avautumiseen ja mulle niin rakkaan matkustelun paluuseen. En siis tällä hetkellä pysty normisti suhtautumaan teihin rokottamattomiin, enkä halua istua vieressänne talkoohommissa kun maskinkaan pito ei kuulu tapoihinne. Tiedän että myös terveydenhuollossa ja työkavereissa on rokottamattomia, nenänkaivuussa on jo heidänkin takiaan ihan tarpeeksi usein käyty.”

Jos juttu on mielestäsi tärkeä, jaa se ole hyvä.