Sairaaloissa tyypin 1 diabetekseen sairastuneiden lasten ja nuorten vakavia oireita hoitavat lastenlääkärit ovat huolissaan siitä, että perheissä ja lasten hoitopaikoissa ei tunnisteta vasta puhjenneen taudin oireita.

Jos lapsi tai nuori juo ja pissaa tavallista enemmän, laihtuu ja on vetämätön, pitää hälytyskellojen soida. Tyypin 1 diabetes on henkeä uhkaava tauti, ja siihen sairastunut pitää toimittaa välittömästi sairaalahoitoon. Asiasta kertoo Diabetesliiton tiedote.

Vasta puhjenneen tyypin 1 diabeteksen tyypillisiä oireita voi olla vaikeaa havaita etenkin kesäkuumalla, jolloin juodaan muutoinkin paljon. Loputon jano, tihentynyt virtsaaminen, laihtuminen, väsymys ja toisinaan myös pahoinvointi ovat tyypin 1 diabeteksen ensimmäisiä oireita.

Erityisesti vaippa- ja teini-ikäisten oireiden tunnistaminen voi viivästyä. Aivan pienen lapsen lisääntynyttä janoa ja pissaamista ei ole helppo panna merkille, ja omaa rauhaa ja tilaa kaipaavan teinin oireilu voi jäädä piiloon. Mutta viimeistään silloin, kun jo kuivaksi oppinut taapero alkaa kastella uudelleen tai isompi lapsi käydä öisinkin vessassa, ei pissahätää saa panna kesäjuomien piikkiin.

Happomyrkytys on hengenvaarallinen

Jos tyypin 1 diabetekseen sairastunut ei pääse ajoissa sairaalahoitoon, on seurauksena ketoasidoosi eli happomyrkytys. Se vaatii lähes aina teho-osastohoitoa, ja voi vakavimmillaan johtaa tajuttomuuteen ja jopa kuolemaan.

Happomyrkytys johtuu insuliinin puutteesta. Siitä kertovia oireita ovat korkean verensokerin lisäksi pahoinvointi, oksentelu, hengityksen tihentyminen ja toisinaan myös hengitykseen tuleva asetonin haju.

Keväällä julkaistu suomalainen tutkimus osoitti, että korona-aikana vielä aiempaankin useampi tyypin 1 diabetekseen sairastunut lapsi ja nuori pääsi sairaalahoitoon vasta viiveellä: lähes 40 prosentille heistä oli jo ehtinyt kehittyä happomyrkytys. 

Verensokerin mittaaminen on ehdottoman tärkeää

Kun lapsen tai nuoren oireet herättävät pienenkin epäilyn tyypin 1 diabeteksesta, pitää hänet toimittaa viipymättä paikkaan, jossa hänen verensokerinsa voidaan mitata yksinkertaisella sormenpäämittauksella. Mittauksen voi tehdä terveydenhuollon toimipaikoissa tai diabetesta sairastavan verensokerimittarilla.

Normaalia korkeampi verensokerilukema on aina syy viedä lapsi tai nuori välittömästi sairaalaan. Kun vasta puhjenneen tyypin 1 diabeteksen hoito päästään aloittamaan ajoissa, vältytään happomyrkytykseltä ja teho-osastohoitoa ei yleensä tarvita.

Tyypin 1 diabeteksen hoitokeino on elinikäinen insuliinilääkitys toteutettuna joko insuliinipumpulla tai pistoshoitona. Happomyrkytys voi koskettaa myös pitkään sairastaneita, jos insuliinin saanti on riittämätöntä tai insuliinin vaikutus heikkenee jonkin muun sairauden, kuten esimerkiksi infektion tai vatsataudin vuoksi.