Ystävyyssuhteet ovat elämän suola. Jokainen tarvitsee edes yhden ystävän, joka kuuntelee ja jolle voi kertoa asioitaan.

Ystävyyden päättäminen ei olekaan kevein perustein tehtävä asia. Siihen liittyy paljon tunteita ja harkintaa ja punnitsemista. Yleisesti ottaen ystävyyssuhteen päättämistä kannattaa kuitenkin harkita, jos suhde aiheuttaa enemmän haittaa tai negatiivisuutta kuin positiivisia ja elämää tukevia kokemuksia.

Woman´s Health on listannut muutamia tilanteita, joissa voi olla hyvä harkita ystävyyssuhteen päättämistä:

  1. Luottamuksen rikkominen: Jos ystävyyssuhteessa on tapahtunut vakavaa luottamuksen rikkomista, jota on vaikea antaa anteeksi tai joka aiheuttaa sinussa jatkuvaa epävarmuutta, voi olla parasta miettiä suhteen jatkumista. Ainakin kannattaa tauottaa ystävyyttä ja miettiä sen jatkoa.
  2. Toistuvat ristiriidat ja ongelmat: Jos ystävyyssuhteessa esiintyy jatkuvia ristiriitoja tai toistuvia ongelmia, jotka eivät ratkea tai joista keskusteleminen ei johda lopputulokseen, suhteen jatkaminen voi olla haitallista molemmille osapuolille.
  3. Epäterveellinen vaikutus: Jos huomaat, että ystävyyssuhteen seurauksena koet jatkuvaa negatiivisuutta, aliarvostusta, stressiä tai henkistä kuormitusta, voi olla hyvä pohtia, onko suhde terveellinen sinulle.
  4. Tukevan ja kannustavan ympäristön puuttuminen: Ystävyyssuhteen tulisi tukea sinua ja kannustaa sinua olemaan paras versio itsestäsi. Jos et tunne, että ystäväsi tarjoavat sinulle tukea se voi olla merkki siitä, että suhde ei palvele hyvinvointiasi.
  5. Toisesta erilleen kasvaminen: Elämäntilanteet ja ihmiset muuttuvat ajan myötä. Joskus huomaat, että olette ystävän kanssa kasvaneet erilleen vaikkapa arvojen tai elämäntyylin suhteen. Tällöin voi olla luonnollista päättää ystävyyssuhde ilman riitoja.

On tärkeää kuunnella omia tunteitaan ja tunnistaa omat rajansa ystävyyssuhteissa. Jos päätät päättää ystävyyssuhteen, pyri tekemään se mahdollisimman kunnioittavasti ja aikuismaisesti.

Toisinaan etäisyys voi myös olla hyvä ratkaisu, ja suhteen päättäminen ei aina tarkoita välien katkaisua kokonaan. Joka tapauksessa, kun kyseessä on tärkeä päätös, voi olla hyödyllistä keskustella luotettavan ystävän, perheenjäsenen tai ammattilaisen kanssa saadaksesi lisää näkökulmia ja tukea päätöksentekoosi.