Unettomuus on erityisesti työikäisten kansantauti, joka aiheuttaa työnantajille vuosittain jopa noin 100 miljoonan euron kustannukset.
Jopa kolmasosa suomalaisista kärsii jossakin vaiheessa työelämäänsä unettomuudesta, ja heistä kymmenellä prosentilla uniongelmat ovat pitkittyneet. Uniapnea puolestaan on todettu jo noin 200 000 suomalaisella, ja uusia uniapneadiagnooseja tehdään vuosittain noin 40 000.
Lisääntyneistä unihäiriöistä koituu myös työnantajille vuosi vuodelta suurempi lasku, sillä unettomuudesta johtuvien sairauspoissaolojen kustannukset työnantajille kasvavat Terveystalon tekemän arvion mukaan vuosittain yli 10 miljoonalla eurolla.
– Unettomuudesta on puhuttu suomalaisten kansantautina jo 90-luvun lopulta, ja siitä lähtien unihäiriöt ovat vain lisääntyneet. Nykyisen työvoimapulan aikoina on entistä tärkeämpää pitää huoli työntekijöiden työkyvystä, sillä hyvällä unella on valtava merkitys työssä jaksamisen kannalta.
– Tutkimusten mukaan unihäiriöt heikentävät ihmisten työtehoa jopa kahdeksalla prosentilla ja aiheuttavat keskimäärin 1-2 viikkoa sairauspoissaoloja, sanoo Terveystalon Fokus Unen erikoisyksikön lääketieteellinen johtaja ja unilääketieteen asiantuntija, professori Markku Partinen.
Tutkimukset varmistavat oikean hoidon
Terveystalon Fokus Unen erikoisyksikön liiketoimintajohtajan Eevert Partisen mukaan tilapäiset uniongelmat ovat osa normaalia elämää.
Apua kannattaa kuitenkin hakea ennen kuin ongelmat pitkittyvät, jotta niitä on helpompi ratkaista. Pitkäkestoinen unettomuus lisää monien sairauksien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua.
– Unitutkimuksia tarvitaan avuksi silloin, jos uniongelmien taustalla epäillään olevan jokin unihäiriö tai sairaus. Uniapneaa voidaan selvittää uniapneatutkimuksella. Unipolygrafiat eli laajat unitutkimukset puolestaan kertovat kattavasti unen laadusta, palautumisesta ja siitä, mitä yön aikana tapahtuu, Eevert Partinen kertoo.
– Jos unettomuuteen ei liity uniapneaa tai muuta sairautta, ohjaamme potilaan univalmennukseen. Univalmentaja on lääkkeettömien unen hoitokeinojen asiantuntija, jonka opastamien harjoitteiden avulla tilapäisestä unettomuudesta voi päästä eroon tai sen kanssa voi oppia elämään, Eevert Partinen sanoo.
Lääkkeettömillä keinoilla saadaan hyviä tuloksia
Unettomuutta ei nykypäivänä hoideta pelkillä lääkkeillä. Unettomuuden uusimpien Käypä hoito -suositusten mukaan unettomuuden hoito onkin ensisijaisesti lääkkeetöntä.
– Lääkkeettömistä hoidoista hyötyy jopa 70‒80 prosenttia unettomista. Lääkkeettömiä hoitokeinoja ovat muun muassa erilaiset hengitys- ja rentoutumisharjoitukset, joilla stressitilassa olevaa kehoa ja hermostoa saa rauhoitettua. On tärkeää oivaltaa, että hyvä uni rakentuu jo päivän aikana, aktiivisesta päivästä ja levollisesta illasta, Markku Partinen korostaa.
Unettomuuden lääkkeettömässä hoidossa pyritään myös ohjaamaan ihmisten virheellisiä, negatiivisia käsityksiä unettomuudesta positiivisemmiksi.
– Univalmentaja auttaa muuttamaan ajattelua siihen suuntaan, että unettomuusoireet ovat ihmiselle täysin luonnollinen tapa reagoida elämäntilanteen muutoksiin. Ajattelutavan muutos auttaa häiriöiden syyn tunnistamisessa, joka on lähtökohta unettomuusoireiden hoidossa, Partinen korostaa.
Unilääketieteen asiantuntijan Markku Partisen 4 vinkkiä hyvään uneen:
- Pidä uni-valve -rytmi säännöllisenä myös viikonloppuisin. Aamu on paras rytmittäjä.
- Mene nukkumaan unisena ja vältä makaamista hereillä yli puolta tuntia.
- Nouse tarvittaessa vuoteesta ja tee jotain rauhallista ja rentouttavaa, kunnes nukkumisen tarve palaa.
- Vähennä ahdistusta aiheuttavia ajatuksia ja huolenaiheita opettelemalla, miten voit rentouttaa ja rauhoittaa mielesi toimintaa.
Cura of Sweden tarjoaa Terveyden asialla-lukijoille -25% edun painopeitoista koodilla terveydenasialla25 verkkokaupassaan www.curaofsweden.com/fi. Syötä koodi maksuvaiheessa ja järjestelmä laskee sinulle alennetun hinnan – Koska uni on terveyttä.