Höpöpuhetta? Ei.

Suomessa vallitsee laaja korkeapaineen alue, siis helle. Ennusteiden mukaan hellesäitä on odotettavissa jopa elokuulle. Tiesitkö sinä, että asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, jonka mukaan huoneilman tulee kesäisin olla 18 ja 32 asteen välissä.

-Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Tällaisena puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa. Sopivan alennuksen suuruus on noin 10-20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta, muistuttaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Asunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävän hyvin toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla. Valitettavasti ilmastonmuutos aiheuttaa todennäköisesti yhä useammin tukalia helteitä myös Suomessa, joten vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä, Ahsanullah jatkaa.

Iittalassa upea ALE, jossa tuotteita jopa 50 prosenttia halvemmalla, tästä linkistä kauppaan

Juttu on julkaistu sivustollamme aiemmin vuonna 2018.