Jääkiekkolegenda Timo Jutilalle psoriasis-diagnoosi oli helpotus.

-Kipu oli niin kovaa, että se pisti isommankin miehen kyykkyyn ja nöyryytti huolella. Suoraan sanoen alkuun pelotti. Oli raskasta, kun ei tiennyt mikä on, Juti kertoo.

Kun syy oireille lopulta selvisi, se oli Jutille helpotus, vaikka psoriasis ei ollutkaan hänelle ennalta tuttu sairaus.

-Aluksi luulin, että tarvitaan vaan joku pillerikuuri ja se on siinä, mutta ei se menekään niin. Psoriasis ei lähde pois.

Jutin mukaan oikean diagnoosin saamisessa helpottavaa oli, että hän sai tietää, miten sairauteen voi vaikuttaa. Oireita voi myös hoitaa jo ennakkoon jonkinasteisesti. Terveelliset elämäntavat ja liikunnallisuus ovat auttaneet Jutia oireiden hillitsemisessä.

Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Timo Jutila kuvaa sairauttaan aggressiiviseksi.

Jaa tietoa 

Maailman psoriasispäivän kansainvälinen teema oli tänä vuonna esteiden raivaaminen psoriasista sairastavien tieltä. Yli 125 miljoonaa ihmistä maailmassa sairastaa psoriasista, ja taistelee päivittäin ennakkoluuloja ja leimautumista vastaan.

Ennakkoluulojen hälventämisessä auttaa, että myös muut kuin sairastuneet tuntevat sairauden.

Timo Jutila kannustaa kaikkia psoriasiksen oireista kärsiviä ottamaan positiivisesti härkää sarvista. Omaa kehoaan ei saa häpeillä tai piilotella. Tietoa on saatavilla, joten sitä kannattaa hyödyntää.

-Jos askarruttaa tai mietityttää jokin asia, Psoriasisliitosta löytyy vinkit mihin kannattaa ottaa yhteyttä. Kannattaa rohkeasti kysyä ja selvittää asioita. Vaimolta olen oppinut, että kun asioista puhuu, niin kyllä tää on keskimäärin helpompaa tää pullanteko.

Psoriasista tekee tunnetuksi verkossa pelattava tietovisa, jonka keulakuvana Juti toimii. Pelaa psorivisaa osoitteessa psorivisa.fi (kuvakaappaus sivustolta).