Kerrostaloasunto ei ole helteillä kovinkaan kiitollinen asunto, jos se sattuu olemaan korkealla ja ahmimaan kaiken auringon sisälle. Eikä mikään asunto, jos helle jatkuu viikosta toiseen.

Kaikilla ei ole ilmalämpöpumppuja tai koneellista jäähdytystä, siksi tarvitaan kikkakakkosia.

Testasimme niistä kaksi. Ensimmäinen on se, että laitetaan sälekaihtimet kiinni ja pimennetään huone aurinkoiseksi ajaksi, tai ainakin sen nousun ajaksi (jos aurinko porottaa suoraan asuntoon).

Toinen kikka on käyttää perinteistä pöytätuuletinta, mutta yhdistää siihen omatoiminen kylmäkompleksi. Asetetaan sen eteen kylmäkalleja, kulhollinen jääpaloja tai kylmän märkä pyyhe.

Iittalassa upea ALE, jossa tuotteita jopa 50 prosenttia halvemmalla, tästä linkistä kauppaan

Molemmista kikoista on kerrottava, että kyllä ne toimivat. Itse asiassa huoneiston ikkunoiden peittäminen toimi jopa todella hyvin hellettä vastaan.

Tätä mieltä on ollut myös energiatekniikan professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

-Ehdottomasti kannattaa pitää verhot kiinni niin, että on mahdollisimman pimeää. Sieltä tulee satoja vatteja neliömetriltä lämpöä ikkunan läpi auringon valon kautta. Eli jos sen saa estettyä, niin se on merkittävää, hän on todennut.

Pöytätuulettimen ja jääpalojen yhdistelmä on sekin totisinta totta myös Vakkilaisen mielestä.

– Siitä on oikeasti hyötyä. Jos ilmaan haihtuu kosteutta, niin haihtuminen vie lämpöä ja hyvin helposti saa aikaan kymmenienkin asteiden lämpötilaeron siihen, missä sitä haihtumista tapahtuu.

Asunnon tuulettaminen on syytä hoitaa yöaikaan, kun lämpötila on laskenut. Silloin myös ylimääräisen kosteuden voi laskea ulos.

Iittalassa upea ALE, jossa tuotteita jopa 50 prosenttia halvemmalla, tästä linkistä kauppaan

Osittainen lähde: Ilta-Sanomat