Viime päivien julkinen keskustelu on saattanut herättää huolta ihmisissä, jotka ovat saaneet AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen.

Keskustelusta on voinut saada käsityksen, että rokote olisi suojateholtaan heikompi kuin BioNTech-Pfizerin tai Modernan rokote.

Kertyneen tutkimustiedon valossa tämä ei pidä paikkaansa. Täysi kahden annoksen sarja Vaxzevria-rokotetta antaa mRNA-rokotteiden tavoin erittäin hyvän suojan koronatautia vastaan, THL tähdentää.

Tuoreen eurooppalaisen katsausartikkelin ja 30:n julkaistun ja vertaisarvioidun tehokkuustutkimuksen mukaan kaksi rokoteannosta Comirnaty-rokotetta tai Vaxzevria-rokotetta saaneilla ei voitu osoittaa merkittävää eroa suojatehossa oireetonta tai oireista, mukaan lukien vakavaa sairaalahoitoa vaativaa, koronatautia vastaan.

Lisäksi Englannin kansanterveyslaitoksen tuore vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu osoittaa, ettei Comirnatyn ja Vaxzevrian suojatehossa Suomessa yleisten alfa- ja deltavirusvarianttien aiheuttamaa sairaalahoitoista koronaa vastaan ole merkitsevää eroa.

-Näiden tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä AstraZenecan että BioNTech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.