Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on kertonut alustavasti syksyn koronarokotelinjauksistaan.

-Tämänhetkisen arviomme mukaan suosittelemme todennäköisesti iäkkäille ja tietyille riskiryhmille syksyllä koronarokotteen tehosteannosta. Rokote on tarkoitus antaa samanaikaisesti influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa. Tarkennamme ennakkoarviotamme kesäkuussa, jolloin saataneen tarkempaa tietoa muun muassa syksyllä käytössä olevasta rokotteesta ja sen arvioidusta tehosta silloin kiertäviä variantteja vastaan, THL kertoo tiedotteessaan.

-On tärkeää, että kentän toimijat pystyvät suunnittelemaan ja varautumaan rokotuksiin hyvissä ajoin. Seuraamme kuitenkin uutta tutkimustietoa rokotteista ja niiden arvioidusta vaikuttavuudesta eri väestöryhmissä, jotta voimme tarkentaa ennakkoarviota ja suositusta, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Syksyllä todennäköisesti suositeltava tehosterokote koskee 65 vuotta täyttäneitä ja lääketieteellisiä riskiryhmiä. Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella terveet alle 65-vuotiaat aikuiset sote-ammattilaiset mukaan lukien sekä lapset eivät tarvitse syksyllä lisätehosteita.

Syksyn rokotussuositus varmistuu, jos sillä on lääketieteelliset ja epidemiologiset perustelut.

-Aiemmin antamamme suositukset rokotteiden perussarjasta ja tehosteista ovat yhä voimassa. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada. Kaikki tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta taudilta, muistuttaa ylilääkäri Hanna Nohynek.