Kotipuutarhurien kannattaa näin keväällä muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja, varoittelee Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL.

Jotta bakteerit eivät pääsisi sairastuttamaan ihmistä, kuivia tuotteita ei kannata pöllyttää hengitysilmaan.

Suurin riski sairastumiseen on ikääntyneillä ja niillä, joilla vastustuskyky on heikentynyt. Myös keuhkosairaudet ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Suurin osa terveistä ihmisistä, jotka altistuvat legionellabakteerille, eivät kuitenkaan onneksi sairastu.  

Tartunta tapahtuu hengittämällä legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Jos bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Tartunnan voi saada myös iholla olevan haavan kautta, jos haavaan pääsee legionellabakteereja sisältävää ainesta, kuten vettä tai multaa.

Käsiteltäessä multa- ja kompostituotteita on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita: 

  • Vältä mullan ja kompostin pöllyttämistä hengitysilmaan.
  • Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho.
  • Käytä suojakäsineitä ja pese lopuksi kädet huolellisesti.
  • Avaa multapussi siten, että suuaukko on poispäin kasvoista.
  • Kostuta multaa tai kompostia tarvittaessa alhaisella vedenpaineella, kuten vesikannun avulla.
  • Pese multa- tai kompostimateriaalityövälineistä alhaisella vedenpaineella.
  • Säilytä multapussit poissa auringosta, sillä auringossa säilytetyn pussin sisälämpötila 20–40°C on ihanteellinen legionellabakteerien lisääntymiselle.
  • Jos pölyämistä ei voida muutoin vähentää, FFP-2 ja FFP-3-tason suojaimet suojaavat altistumiselta. Muista asetella suojain tiiviisti kasvoille.

Näin legionellabakteerit leviävät tavallisemmin

Legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä. Tavallisimmin ihmiset kuitenkin sairastuvat, kun legionellabakteerit lisääntyvät ja leviävät erilaisissa vesijärjestelmissä (suihkut, porealtaat, kostuttimet ja jäähdytysjärjestelmät). 

Tiesithän että voit ostaa laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä Puhti-verkkokaupasta edullisesti ja tulokset saat usein jo seuraavana päivänä – tästä kauppaan