Painonpudotus on helppoa. Syöt vähemmän ja liikut enemmän. Näinhän se menee.

Todellisuudessa, vanhan satakuntalaisen kansanviisauden mukaan, mikään ei ole niin vaikeaa kuin laihduttaminen ja parisuhde.

Lukijamme kysyy:

Mistä voisin saada motivaatiota laihduttamiseen? Aamut ja päivät voivat mennä hyvin, mutta illalla mieliteko iskee. Sitten vain tulee ”siirrettyä aloitusta” huomiseen.

Motivaatiota voi harvoin antaa toiselle valmiina, mutta opastusta sisäisen motivaation löytymiselle voi antaa.

Mitä muuta kuin kilojen tippuminen?

Olennaista on se, että laihtumista tavoitteleva henkilö tunnistaisi, mikä merkitys laihtumisella olisi hänelle ja mitä muuta laihtumisella tavoittelee kuin vain kilojen tippumista. Onko laihtumistavoitteen taustalla pyrkimys erilaiseen ulkonäköön, terveempään ja hyvävointisempaan kehoon, energiatasojen parantuminen arjessa siten, että jaksaa tehdä työpäivän jälkeenkin jotain tai ehkä jotain muuta

-Kun on miettinyt arvot laihtumistavoitteen taustalta, on järkevää miettiä arvojen ja oman nykyisen toiminnan yhteensopivuutta. Onko niiden välillä ristiriitaa ja tunnistaako nykyisen elämäntavan jatkamiselle painavampia perusteita kuin tavoitteiden saavuttamiselle, vinkkaa erikoislääkäri Henna Peltonen.

Ulkopuolinen apu, sittenkin?

Tämän jälkeen hänen mielestään kannattaa pohtia ja kartoittaa omia resursseja elämäntapamuutokseen ja miettiä, olisiko tarvetta ulkopuoliselle avulle.

-Tarvitseeko esimerkiksi opastusta ruokavalion ja liikuntaohjelman suunnittelussa tai toista ihmistä tsemppaamaan ja kannustamaan muutoksessa ja auttamaan omien vahvuuksien tunnistamisessa, Peltonen toteaa.

Edellä mainittujen teemojen pohjalta voi pikku hiljaa rakentaa itse itselleen motivaation elämäntapamuutokseen.

Erikoislääkäri Peltonen toteaa, että sisäinen motivaatio luo vahvimman pohjan pitkäjänteiselle elämäntapamuutokselle.

-Nykyään on saatavilla myös laihdutusta tukevia lääkityksiä, joita voidaan tiettyjen kriteerien täyttyessä käyttää painonpudotuksen tukena. Tätä aihetta käsiteltiin 5.7 julkaistussa lääkäripalstassa, kannattaa tutustua myös siihen!

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti: Heinäkuussa erikoislääkäri Henna Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja Tampereella 30.7. ja Helsingissä 31.7. ja 7.8. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa lääkärivastaanotolle tai esteettisen hoidon vastaanotolle.