Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Moi, olen 60v mies. Painan 140 kiloa ja olen 180 cm pitkä. Olen joskus laihduttanut 40 kiloa, mutta kilot tulivat takaisin vuosien mennen. Tuolloin laihduin 114:sta kilosta 74 kiloon.

Tiedän kaiken laihduttamisesta, mutta itsekuri ei taida riittää. Pidän hyvästä ruoasta ja juomasta. Mitä suosittelisit minulle?

Onko olemassa laihdutuslääkkeitä, joilla painoa voi turvallisesti pudottaa? Entä laihdutusleikkaus? Olisiko minulla siihen mahdollisuus? Vai olisiko ensin järkevä kokeilla lääkkeitä?

Alkaa keinot loppua

Hienoa, että olet motivoitunut painonpudotukseen! Ylipaino on yhteydessä monien sairauksien kohonneeseen riskiin ja onpa sillä vaikutusta tilastollisesti jopa eliniän pituuteen. Painon sopivuutta suhteessa pituuteen arvioidaan painoindeksin (BMI) avulla, joka saadaan jakamalla paino pituuden (metreissä) neliöllä. Esimerkiksi sinun tapauksessasi painoindeksi lasketaan seuraavasti: 140 kg/ 1,8 m x 1,8 m = 43 kg/m2. Aikuisilla ylipainon raja on BMI 25, lihavuuden 30, vaikean lihavuuden 35 ja sairaalloisen lihavuuden raja 40. Eli painoindeksisi perusteella olet sairaalloisen lihava.

Ensisijainen lihavuuden hoitomuoto on elintapamuutoksiin perustuvat toimenpiteet, ja ilmeisesti olet juuri niillä saanut aiemmin pudotettua painoasi merkittävän määrän. Laihduttaminen on kuitenkin haastavaa, eikä pelkkä sanallinen tuki elintapamuutoksiin riitä läheskään kaikkien kohdalla tulosten saavuttamiseksi. Näissä tapauksissa laihdutusta tukevat lääkkeet ja tarvittaessa laihdutusleikkaus ovat tarpeellisia ja hyviä lisäkeinoja saavuttaa terveydelle sopiva paino. Edellä mainittujen lisäksi voidaan käyttää erittäin niukkaenergistä dieettiä (ENE-dieetti) lyhyen ajan (maksimissaan 16 viikkoa) keinona tukemaan painonpudotusta. Perusta pysyvään normaalipainoon on kuitenkin aina pitkäjänteinen terveellisten elintapojen noudattaminen.

Laihdutuslääkehoito voidaan aloittaa, mikäli BMI on yli 30, tai jo alemmallakin normaalin painon ylittävällä BMI:llä, mikäli henkilölle on kehittynyt ylipainon seurauksena jokin sairaus, esimerkiksi tyypin 2 diabetes tai verenpainetauti. Lääkehoidon vaihtoehtoina on tablettimuotoisia ja pistettäviä lääkkeitä.

Ellei tarvittavaa painonpudotusta saavuteta ohjatulla elintapojen muuttamisella ja lääkityksellä, voidaan lihavuutta hoitaa myös leikkaushoidolla. Lihavuusleikkausta voidaan harkita, jos henkilö on motivoitunut pysyvään ruokailu- ja liikuntatottumusten muutokseen, BMI:llä 40 tai yli tai BMI:stä 35 eteenpäin, jos henkilölle on kehittynyt lihavuuden seurauksena jokin liitännäissairaus. Tyypin 2 diabeetikoilla leikkaushoitoa voidaan harkita jo BMI:stä 30 eteenpäin.

Sinun painoindeksilläsi laihdutusleikkaus on siis asianmukainen vaihtoehto. Lääkehoidon teho kannattaa kuitenkin ensin katsoa kohdallasi, sillä lääkehoidollakin voidaan saada merkittäviä tuloksia aikaiseksi.

Hei, omistan pari kissaa. Voiko niistä tarttua ihmiseen mitään tautia? Pussailemme kissojen kanssa ja kiehnäämme yhdessä. Desinfioin kyllä kädet aina kun olen hiekkalaatikon tyhjentänyt. Ei kai pissaista ja hiekkaista ”ilmaa hengittämällä” voi saada mitään henkeensä, kun laatikkoa tyhjentää. Sorry ehkä hullu kysymys.

Anna

Lähinnä kissan ulosteen ja kissan purema- ja raapaisuhaavojen kautta ihmiseen voi tarttua infektioita aiheuttavia bakteereita, viruksia ja loiseläimiä, joista nostan esille tässä muutamia tärkeimpiä.

Toxocara cati on kissojen suolessa elävä suolinkainen, jonka munia voi levitä kissan ulosteen mukana ympäristöön ja siten mahdollisesti myös ihmiseen suun kautta aiheuttaen toksokariaasi-nimisen infektion. Sen oireita ovat muun muassa kuume, vatsaoireet ja hengitystieoireet. Toksokariaasi-infektio voi olla myös silmässä tai hermostossa aiheuttaen näköongelmia tai neurologisia oireita. Tautia ehkäistään hoitamalla kissojen loishäätö matokuurein säännöllisesti.

Toxoplasma godii on maailmanlaajuisesti esiintyvä nisäkkäiden loiseläin, jonka pääisäntä on kissaeläimet. Ihminen voi saada toksoplasmatartunnan kissan ulosteen kautta. Naisen raskauden aikana saama toksoplasmainfektio voi siirtyä äidistä lapseen lisäten riskiä keskenmenoon tai synnynnäiseen toksoplasmainfektioon, joka voi aiheuttaa lapselle myöhemmin näkö-, kuulo- ja aivovaurioita. Syntymän jälkeen saatu toksoplasmainfektio on yleensä oireeton tai vähäoireinen, mikäli infektion saaneella ihmisellä on normaali puolustusjärjestelmä. Toksoplasmainfektion ehkäisyssä tärkeintä on välttää kontaktia kissan ulosteisiin. Kissan ulosteiden nopeasta hävittämisestä ja käsien pesusta sen yhteydessä tulee huolehtia, eikä kissoja pidä päästää ulostamaan lasten hiekkalaatikoihin.

Kissan purema- tai raapimishaavojen kautta ihminen voi saada kissasta bakteereita, jotka voivat aiheuttaa paikallisen haavainfektion tai syvemmän infektion veren kautta elimistöön levitessään. Kissan raapaisun tai pureman välityksellä ihmiseen voi tarttua bakteeri, joka aiheuttaa ns. kissanraapimataudin. Taudin tyypillinen oire on imusolmukkeiden turpoaminen, ja harvoin voi tulla yleisoireina muun muassa kuumetta ja huonovointisuutta ja osalle ihmisistä vakavampia oireita.

Kissa voi saada jänisruttobakteerin metsästämistään jyrsijöistä tai jäniksen poikasista ja teoriassa jänisruttobakteeri voi tarttua ihmiseen saastunutta ilmaa hengittämällä kissan laatikon tyhjennyksen yhteydessä.  Tällä tavalla riski tartunnan saamiseen on kuitenkin hyvin pieni, lähinnä teoreettinen. Todennäköisempää on, että jänisrutto tarttuu kissasta raapima- tai puremahaavan välityksellä, ja sekin on harvinaista.

Terve, olen 50v mies. Silloin tällöin on ummetusta, koska käytän verenpainelääkitystä, mutta sitten silloin tällöin juon vähän Levolacia. Onko normaalia, että käyn ulostamassa hyvässä lykyssä 3-4 kertaa päivässä? Mitään kipua ei ole, ei tule verta eikä mitään. Tuntuu vain että sitä tavaraa sitten riittää noin moneen kertaan eikä se kerralla tule. Ei kuitenkaan ole sellainen tunne että jättäisi tulematta. Tulee vaan sitten uudemman kerran. Esimerkkinä aamutoimeni. Menen vessaan. Saatan tulla keittiöön, ja mennä sitten kolmen minuutin päästä toiselle tyhjennykselle. Onkohan tämä vaarallista ja pääseekö esim. tähystykseen kunnallisella näillä oireilla? Vai onko tämä vain ihan normia?

Seppo

Normaali ulostamistiheys voi vaihdella kolmesta kerrasta päivässä kolmeen kertaan viikossa. Jos ulostaa toistuvasti 4 kertaa päivässä tai enemmän, voidaan puhua poikkeavasta ulostamistiheydestä. Se ei kuitenkaan välttämättä ole merkki mistään elimellisestä sairaudesta, vaan voi olla oire ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Joskin ärtyvän suolen oireyhtymään kuuluu aina vatsakipu, johon poikkeava ulostamistiheys tai ulosteen koostumuksen muutos liittyy. 

Mikäli suolen toiminta on muuttunut poikkeavaksi vasta viime aikoina, suosittelisin ikäsi huomioon ottaen paksusuolen tähystystä. Ennen tähystystä on kuitenkin hyvä katsoa laboratoriokokeita, joilla poissuljetaan muiden muassa tulehduksellinen suolistosairaus, keliakia ja laktoosi-intoleranssi ja joilla voidaan määrittää tähystystutkimuksen kiireellisyyttä. Suosittelen varaamaan lääkärille vastaanottoaikaa, jotta tutkimustarvetta kartoitetaan.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Heinäkuussa Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja Kouvolassa 6.-7.7, Tampereella 9.7, 28.7 ja 30.7. ja Helsingissä 12.-14.7. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa lääkärivastaanotolle tai esteettisen hoidon vastaanotolle.

Erikoislääkäri Henna Peltonen