Moni suomalainen aloittaa palauttavan ja virkistävän kesälomansa juhannuksesta, mutta entä jos koko kesä kuluukin töissä? Asiantuntijat kertovat nyt, kuinka saada kesästä kaikki irti, vaikka viettäisikin päivät työpaikalla.

Kun kesäkuukaudet kuluvat työnteon merkeissä, voi kalenterin katsominen turhauttaa. Kesä ei kuitenkaan ole pilalla, vaikka lomaa ei tänä kesänä olisikaan. Terveystalon työterveyspsykologit Annamari Heikkilä ja Ava Numminen-Päiväläinen muistuttavat kesällä työskentelyyn liittyvän monia hyviäkin puolia.

Iittalassa upea ALE, jossa tuotteita jopa 50 prosenttia halvemmalla, tästä linkistä kauppaan

– Kesä on itse asiassa loistavaa aikaa olla töissä! Sähköpostia tulee silloin vähemmän ja työntekoon voi keskittyä rauhassa. Työskentely omassa rytmissä ilman jatkuvasti vilkkuvaa puhelinta ja kilahtelevaa sähköpostia tuo ripauksen luksusta arjen keskelle. Keskittyminen saattaa helpottua, kun töitä voi tehdä omassa rauhassa ilman keskeytyksiä.

Palaudu töistä luonnossa liikkuen

Kesällä kannattaa sulkea iltaisin läppäri ja irrottautua töistä tietoisesti. Työpäivän jälkeen voi suunnata ulkoilemaan, sillä luonto on paras paikka palautua töistä.

– Luonnossa liikkuminen rauhoittaa hermostoa ja palauttaa tehokkaasti. Lenkkipoluilla, metsissä ja veden äärellä riittää ihasteltavaa, kun luonto elää jatkuvasti. Kesällä pieni sadekaan ei haittaa – kesä kuivaa, minkä kastelee, Numminen-Päiväläinen muistuttaa.

Töiden lomaan kannattaa järjestellä vapaita hetkiä mahdollisuuksien mukaan. Aamu-uinti ennen työpäivää tai iltapäiväkahvit torilla tuovat ripauksen lomatunnelmaa keskelle arkea. Jos mahdollista, yksi lyhyempi työpäivä vapauttaa lisää aikaa kesäpuuhista nauttimiseen.

Varsinkin, jos lomaa ei ole kesällä lainkaan, kannattaa palautumisesta huolehtia myös työpäivän aikana. Pausseja on syytä pitää riittävästi ja lounastaukoa pidentää, jos työt antavat myöten. Kesällä arjesta nauttiminen voi olla helpompaa kuin keskitalvella. Siitä kannattaa ottaa ilo irti, sillä arki on elämän suola.

Älä jätä lomailua kokonaan väliin  

Palautumisesta pitäisi huolehtia ympäri vuoden, eikä pelkästään lomalla. Siitä huolimatta on aika ajoin hyvä lomailla, sillä se auttaa tutkitusti irrottautumaan työstä ja palautumaan. Pidemmän lomapätkän ei kuitenkaan tarvitse ajoittua kesään: moni pitää mielellään lomaa talven pimeinä kuukausina.

Iittalassa upea ALE, jossa tuotteita jopa 50 prosenttia halvemmalla, tästä linkistä kauppaan

– On hyvä varmistaa, ettei töitä tee putkeen liian pitkään. Laiskottelu tekee hyvää luovuudelle, oppimiselle ja ongelmanratkaisukyvylle, eikä lomailua kannata jättää kokonaan väliin. Minilomakin kannattaa – esimerkiksi pidennetyt viikonloput pitkin vuotta auttavat palautumaan paremmin, Heikkilä vinkkaa.

Näin nautit kesästä myös ilman lomaa:

  1. Hyödynnä valoisat kesäillat ja nauti luonnosta. Tapaa ystäviä töiden jälkeen, vietä aikaa luonnossa liikkuen ja kokeile kesäisiä urheilulajeja. Valoisina iltoina ehtii tehdä monia samoja asioita kuin lomallakin.
     
  2. Pidä taukoja keskellä päivää. Jos se on töiden puolesta mahdollista, pidä pitkä lounastauko terassilla tai lähipuistossa. Poikkea torille maistelemaan mansikoita tai syö eväät ulkona työmaan seinustalla.
     
  3. Iloitse siitä, että töissä on rauhallisempaa. Kun miltei koko Suomi lomailee, saa töihin keskittyä omassa rauhassa ja oman työn kehittämiselle jää enemmän aikaa.
     
  4. Vältä ylitöitä. Aina se ei ole mahdollista, mutta jos suinkin onnistuu, vähennä työt minimiin ja nauti vapaa-ajasta.