Viron yleisradioyhtiö ERR kertoo, että maassa on tavattu tuhkarokkoa.

Tartunnan on saanut Tallinnan lähettyvillä asuva aikuinen, joka ei ole uutisen mukaan matkustellut viime aikoina ulkomailla. Edellisen kerran tuhkarokkoa on tavattu Virossa vuosikausia sitten.

ERR:n mukaan huolestuttavaa tartunnassa on se, että tuhkarokon kantaja on päiväkodissa työskentelevä ihminen.

– Virossa on ainakin 30 000 lasta, joilla ei ole tuhkarokkorokotusta, he voivat joutua hengenvaaraan tartunnan myötä, Viron terveysviraston asiantuntija Irina Filippova kommetoi ERR:lle.

Tuhkarokko nopea tarttumaan ja pahimmillaan tappava

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama koko kehon tulehdustila eli yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti.

Tuhkarokolle ovat alttiita ne, joilla ei ole sairastetun taudin tai rokotusten antamaa suojaa. 

Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi. Yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan. Tauti tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse.

Tuhkarokkoa voidaan ehkäistä vain rokotuksin. Osa väestöstä on suojassa tuhkarokolta, koska on lapsuudessa sairastanut tuhkarokon. Sairastettu tauti antaa nykytiedon mukaan elinikäisen immuniteetin.