Kun katsoo ulos, ensimmäisenä ei tule ajatelleeksi punkkeja. Mutta kolmivaiheisen punkkirokotuksen kaksi ensimmäistä rokotetta on hyvä ottaa talvikuukausina – ja kolmas noin vuoden kuluttua.

Rokote suojaa vaarallisemmalta puutiaisaivotulehdukselta, ei borrelioosilta. Täysi suoja on voimassa toisen rokoteannoksen jälkeen noin kahden viikon kuluttua.

Rokotuksesta käytetään yleisesti nimeä punkkirokote, mutta se suojaa kuitenkin ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta – ei borrelioosilta.

Jos saat rokotteesta huolimatta punkin puremasta rinkulamaisen ihottuman, se voi kieliä borrelioosi-tartunnasta. Tällöin lääkäriin kannattaa mennä viipymättä.

Rokotteen ottaminen on tarpeen varsinkin heille, jotka oleskelevat viikkoja tai kuukausia taudin esiintymisalueilla sekä liikkuvat paljon luonnossa. Rokote voidaan antaa jo yksi vuotta täyttäneille, mutta alle 7-vuotiaat sairastuvat harvoin ja silloinkin yleensä lievin oirein. Asiaa tunnetaan kuitenkin huonosti ja pienilläkin lapsilla on diagnostisoitu vaikeita aivokuumeita TBE-viruksen aiheuttamina.

Jos rokotukset aloitetaan myöhäisessä vaiheessa ennen altistumista, voidaan käyttää nopeutettuja rokotusohjelmia suojan saamiseksi.

Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle TBE-rokotteelle voivat olla esteenä rokottamiselle. Kyseessä on silloin kuitenkin anafylaksian tasoinen reaktio. Tavallisesti kananmunalle allergisen voi hyvin rokottaa.

Rokotteita on olemassa kaksi valmistetta, joista on myös lapsille omat versiot.

www.eliittikumppani.fi