Kansanedustaja (kok.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja siviiliammatiltaan kirurgi ja osastonylilääkäri Ville Väyrynen penää järkeä hurjaksi paisuneeseen vuokralääkärirulettiin.
-Ongelmaan ei ole hopealuoteja. Vuokralääkärien käyttöä ei voi suoraan kieltää, sillä on tilanteita, joissa toiminta on aidosti perusteltua. Palveluiden turvaaminen on välttämätöntä ja tähän vuokrahenkilöstö on joskus jopa ainoa mahdollinen ratkaisu, toteaa Väyrynen, mutta:
-Minusta julkisessa keskustelussa on unohtunut hyvinvointialueiden oma vastuu. Alueet kilpailevat epätoivoisesti keskenään henkilöstöstä, mikä johtaa hintojen nousuun ja laadun heikkenemiseen. Koulun penkiltä revitty vastavalmistunut lääkäri voi vuokralääkärinä tienata paljon enemmän – vähemmällä työllä – kuin ikänsä terveyskeskuksessa työskennellyt lääkäri. Tätä on käytännössä mahdoton perustella järkisyin. Alueita pitää patistella hereille – eivät he syyttömiä tilanteeseen ole.
Väyrysen mukaan hyvinvointialueiden tulisi pitää omien ammattilaistensa puolta ja todeta, ettei vuokralääkärinä voi tienata monin verroin kokeneempia kollegoita enempää.
-Hankintasopimuksissa tulisi edellyttää vähintään kolmen vuoden kliinistä kokemusta, jotta rahalle saadaan laatua vastineeksi, Väyrynen jyrähtää.
Ihana kauppa, Kaurilan Sauna – tästä vierailulle!
Tämän jälkeen työolot tulisi laittaa sellaiseen kuntoon, että ihmiset haluavat tehdä perinteisessäkin työsuhteessa terveyskeskustyötä.
-Nykytilanne on noidankehä, jossa yhä useampi ammattilainen jättää terveyskeskuksen tai ei ikinä edes hakeudu sinne vakituisiin töihin kerryttämään sitä osaamista. Sen seurauksena julkisella sektorilla on haasteita vastata velvoitteisiinsa, ja samalla lääkäreiden palkkiokehitys on eriytymässä epäterveellä tavalla, Väyrynen sanoo.
Väyrysen mukaan sotealueet pitäisi tarvittaessa velvoittaa solmimaan ainoastaan virkaehtosopimukseen perustuvia työsuhteita lääketieteen kandidaattien ja vastavalmistuneiden lääkäreiden kohdalla.
-Tätä vauhtia meitä uhkaa 2030-luvulla tilanne, jossa iso joukko osa-aikaisia ja osakokeneita lääkäreitä pomppii keskuksesta toiseen. Se ei ole potilaan, alueiden, veronmaksajien eikä pitkässä juoksussa myöskään ammattilaisten etu, päättää Väyrynen.