Tänään 15.4. vietetään Maailman piilolinssipäivää.
Päivää vietetään ”piilolinssien isänä” pidettävän taiteilija Leonardo da Vincin syntymäpäivänä 15.4.
Hetkinen, da Vinci?
Kyllä, Leonardo di ser Piero da Vinciä pidetään usein piilolinssien isänä hänen vuoden 1508 Codex of the Eye -teoksessa esittelemänsä mallin ansiosta. Teoksessa da Vinci esittelee tavan vaikuttaa sarveiskalvon voimaan upottamalla pää vesikulhoon.
Moniko muistaa, että da Vinci ei ollut pelkästään taidemaalari? Hän oli italialainen tieteilijä, matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomi, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja kirjailija.
Monilahjakkuus ei kuitenkaan ollut kiinnostunut näkövirheiden korjaamisesta, vaan silmän mukautuvuuden tutkimisesta. Da Vincin pähkäilyt kuitenkin johtivat nykyaikaisten piilolinssien kehittämiseen yli 350 vuotta myöhemmin.
Nykypäivän huikeat piilarivaihtoehdot
Tänä päivänä piilolinssit ovat monipuolinen, turvallinen ja helppokäyttöinen näönkorjausvaihtoehto, joka on monella vielä kokeilematta.
Piilolinssejä voi käyttää lähes jokainen taittovirhekorjausta tarvitseva. Niiden helppokäyttöisyys yllättääkin monet. Vaihtoehtoja käyttötavan puolesta on tarjolla useampia – löytyy kertakäyttöisiä, uudelleen käytettäviä sekä joustavakäyttöisiä, joita voi käyttää yön yli.
Piilolinssit voivat olla paras valinta esimerkiksi urheillessa tai ulkoillessa – tilanteissa, joissa silmälasit voivat olla tiellä tai rikkoutumisen vaarassa. Piilolinssejä saa lähes tänä päivänä kaikille voimakkuuksille – myös hajataittoa korjaavina sekä monitehoina.
Täydentävät toisiaan vuorotellen
-Piilolinssien valikoima on nykypäivänä todella laaja. Uskallan väittää, että lähes jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto. Nykyaikaiset materiaalit soveltuvat paremmin myös kuivasilmäisille ja haastaviin olosuhteisiin, kuten voimakkaasti ilmastoituihin tiloihin, kertoo Instrumentariumin tuotepäällikkö Lotta Werlander.
Piilolinssit ja silmälasit myös sopivat mukavasti vuoron perään käytettäviksi. Ne täydentävät toisiaan näönkorjausratkaisuna. Oikein määritetty silmälasilinssityyppi voi toimia pitkän työpäivän hyvin esimerkiksi tietokoneen ääressä ja piilolinssi puolestaan illalla sulkapalloharrastuksessa tai pihaa haravoidessa.
Toisella näönkorjaustavalla voi saavuttaa tarkemman, mutta rajoittuneemman näkökentän, ja toinen voi helpottaa käytännön tekemistä.
-Tutkimusten perusteella jopa 8-vuotiaat lapset oppivat käsittelemään piilolinssejä ammattilaisen opastuksella ilman aiempaa kokemusta. Usein itse asiassa lapset ja nuoret ovat juuri niitä tunnollisimpia piilolinssien hoito-ohjeiden noudattajia – ja nuorena opittu taito säilyy pitkään eikä piilolinssien pitämisen kanssa tule ongelmia iän karttuessakaan, piilolinssiasiantuntija Merja Kuusela kertoo.
Piilolinssien hankintaan varataan aika optikolle pillolinssisovitukseen, jossa määritetään räätälöidysti sopivin linssityyppi sekä voimakkuus. Piilolinssiasiantuntija opettaa linssien oikeanlaisen käytön ja usein linssit saa mukaan jo ensikäynnillä. Parin viikon koekäytön jälkeen optikko varmistaa linssien toimivuuden jälkitarkastuksessa ja silloin tehdään lopullinen piilolinssimääräys. Turvallisen ja sujuvan käytön varmistamiseksi piilolinssikäyttäjä kutsutaan optikolle puolivuosittain tai vuosittain piilolinssikontrolliin.
-Monilla meistä voi olla vanhoihin kokemuksiin tai kuulopuheisiin perustuvia ajatuksia ja olettamuksia piilolinsseistä. Nykyaikaiset piilolinssit ovat kuitenkin turvallinen ja monipuolinen vaihtoehto, johon kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin. Itse esimerkiksi käytän piilolinssejä ratsastusmatkoilla, tyyliäni korostavia silmälaseja toimistolla. Miksi tyytyä vain yhdentyyppiseen ratkaisuun kun voi käyttää hyödykseen kaikki tarjolla olevat keinot, Lotta Werlander jatkaa.