Moni meistä on huolissaan terveydestään, ja esimerkiksi syövän pelko on hyvinkin yleinen huolenaihe.

Syöpätapaukset ovat lisääntymässä ihmisen eliniän ennusteen pidentyessä. Myös lukuisat muut tekijät, ei vähiten elintavat, voivat vaikuttaa sairastuvuuteen.

Omasta terveydestä huolehtiminen voi auttaa vähentämään pelkojasi ja kohentamaan hyvinvointiasi. Tässä Preventionin kokoama lista siitä miten voit parhaiten yrittää välttyä ikäviltä diagnooseilta.

1. Terveellinen ruokavalio

Kasvikset ja hedelmät: Lisää kasvisten ja hedelmien osuutta ruokavaliossa. Ne sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka voivat vähentää syöpäriskiä.

Kuitupitoiset ruoat: Kuitu auttaa ruoansulatuksessa ja voi vähentää suolistosyövän riskiä.

Rasvojen laatu: Vältä tyydyttyneitä ja transrasvoja. Suosi monityydyttymättömiä rasvoja, kuten omega-3-rasvahappoja.

2. Säännöllinen liikunta

Säännöllinen liikunta voi vähentää useiden syöpätyyppien riskiä, parantaa immuunijärjestelmää ja auttaa painonhallinnassa.

Pyri liikkumaan vähintään 150-180 minuuttia viikossa. Tähän kannattaa sisällyttää sekä aerobista liikuntaa että lihaskuntoharjoittelua.

3. Tupakoinnin lopettaminen

Tupakointi on merkittävä riskitekijä monille syöville, kuten keuhkosyövälle. Tupakoinnin lopettaminen vähentää syöpäriskiä merkittävästi.

4. Alkoholin kohtuukäyttö

Alkoholin liiallinen käyttö on yhdistetty useisiin syöpätyyppeihin, kuten rinta- ja maksasyöpään. Kohtuukäyttö on tärkeää, ja alkoholista pidättäytyminen kaikista parasta.

5. Painonhallinta

Ylipaino ja liikalihavuus lisäävät useiden syöpien riskiä. Painon ylläpitäminen normaalin rajoissa on hyväksi.

6. Säännölliset lääkärintarkastukset

Osallistuminen säännöllisiin seulontatesteihin, kuten rinta-, kohdunkaula- ja paksusuolensyövän seulontaan voi auttaa havaitsemaan syövän varhaisessa vaiheessa, jolloin hoito on tehokkaampaa.

7. Stressinhallinta

Stressin hallinta, kuten mindfulness, meditaatio ja muu rentoutuminen, voivat parantaa yleistä hyvinvointiasi ja vähentää pelkoasi.

Matkapörssi on satavarma suomalainen matkanjärjestäjä, joka on toiminut liki 40 vuotta. Nyt voit maksaa lennot ja hotellin myös jälkikäteen laskulla tai osamaksulla 3-36 erässä. Katso tästä matkatarjouksemme!