Televisiopersoona ja juontaja Satu Tuomisto on jakanut sosiaalisessa mediassa rehellisen päivityksen vaikeasta tilanteestaan atooppisen ihottuman kanssa. Hän kuvailee tilannetta pahenemisvaiheen keskellä sietämättömäksi.
”Silmäluomet, kaula, huulet ja taivealueet tulehtuneina”
Tuomisto kertoo ihottuman oireiden olevan pahimmillaan silmäluomissa, kaulassa, huulissa ja taivealueilla.
-Kaikki sattuu, pahentaa, kirvelee, ja yöt menevät järkyttävässä kutinassa, hän kuvailee.
Atooppinen ihottuma on yleinen sairaus, josta Tuomiston tiedon mukaan kärsii jopa 30 prosenttia aikuisista. Hän kuitenkin huomauttaa, että vertaistukitarinoita on yllättävän vähän tarjolla.
Vinkkejä kaivataan – ei kortisonille
Tuomisto toivoo seuraajiltaan käytännön vinkkejä atooppisen ihottuman hallintaan, erityisesti keinoja, jotka eivät perustuisi kortisonivoiteisiin tai lääkevoiteisiin.
-Niillä olen lutrannut puolet iästäni tuloksetta, hän toteaa.
Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä – lue miten helppoa
Päivityksessään Tuomisto kysyy, onko olemassa keinoja, jotka eivät vain lievitä oireita, vaan ehkäisevät myös pahenemista. Kommenttikentässä seuraajat ovat alkaneet jakaa omia kokemuksiaan ja hoitovinkkejään.
Atooppinen ihottuma on haastava sairaus.
Se voi vaihdella lievästä kutinasta vakaviin pahenemisvaiheisiin. Vaikka sairaus on yleinen, sen hoidossa on usein kyse pitkäjänteisestä ihonhoidosta. Kaikille eivät auta kaikki hoitomuodot.
Atooppinen iho perinnöllistä
Atooppinen iho on perinnöllinen ja krooninen ihosairaus, jolle on tyypillistä ihon kuivuminen, kutina ja taipumus tulehduksiin. Se liittyy usein atooppiseen ihottumaan eli ekseemaan.
Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä – lue miten helppoa
Atooppinen iho johtuu ihon suojakerroksen toimintahäiriöstä, mikä altistaa ärsykkeille, allergeeneille ja bakteereille. Taustalla vaikuttavat paitsi perintötekijät, ympäristötekijät ja immuunijärjestelmän poikkeava toiminta. Oireisiin kuuluvat kuiva ja hilseilevä iho, kutina, joka voi pahentaa tulehdusta raapimisen myötä, sekä punotus ja ihottumalaikut, erityisesti taipuisien alueiden, kuten kyynär- ja polvitaipeiden, alueella.
Hoitoon kuuluu ihon säännöllinen kosteutus, kutinaa vähentävät voiteet ja tarvittaessa lääkehoito, kuten kortisonivoiteet tai kalsineuriinin estäjät. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää sisäisiä lääkkeitä, kuten immunosuppressantteja.
Taipumus atopiaan on perinnöllistä. Karkeasti arvioiden toisen vanhemman ollessa atoopikko on lapsen riski noin 25 prosenttia. Kun molemmat vanhemmat ovat atoopikkoja, on lapsen riski saada atooppisia oireita noin 50 prosenttia.