Jopa noin 15 prosenttia raskauksista keskeytyy ennenaikaisesti. Tapahtuipa keskenmeno millä raskausviikolla tahansa, liittyy siihen fyysisten oireiden lisäksi usein paljon huolta ja voimakkaita tunteita. Mehiläinen on nyt avannut uuden keskenmenoneuvolan.

Nykyistä kokonaisvaltaisemmalla jälkihoidolla voidaan ehkäistä vakavienkin terveydellisten vaaratilanteiden syntymistä ja auttaa keskenmenon kokeneita toipumaan traumaattisesta kokemuksesta. Samalla on mahdollista löytää ne potilaat, jotka tarvitsevat esimerkiksi alkiodiagnostisia tai muita hoidollisia keinoja seuraavan keskenmenon välttämiseksi.

-Olemme asiakaskunnassamme huomanneet, kuinka paljon huolta keskenmenotilanne aiheuttaa ja kuinka paljon enemmän tukea keskenmenon kokeneet kaipaavat. Tänä päivänä keskenmenoja osataan hoitaa lääketieteellisesti tehokkaasti. Monet toivovat silti kokonaisvaltaisempaa hoitomuotoa, jossa he saavat asiantuntevaa tietoa ja tukea, sanoo erikoislääkäri Merja Tuomi-Nikula Mehiläinen Felicitaksesta.

Keskenmenon kokeminen ja tuen tarve on hyvin yksilöllistä. Keskenmenoneuvolan terapeutin vastaanotolle voi lähteä missä kriisin vaiheessa tahansa. Asiantuntijan antaman tieto keskenmenon syistä ja seuraavan raskauden onnistumisen mahdollisuudesta voi lieventää myös mahdollisia itsesyytöksiä ja pelkoja. Etenkin kriisin alkuvaiheessa annettu tuki ehkäisee traumaattisen kriisin aiheuttamaa psyykkistä stressiä ja post-traumaattisen stressireaktion syntymistä.

-Tapahtuipa keskenmeno millä raskausviikolla tahansa, se on aina kriisi, jossa menetetään yllättäen jotain hyvin merkityksellistä. Lapsi alkaa syntyä mielikuvissa heti, kun raskaustesti näyttää positiivista. Keskenmeno herättää usein suuria tunteita kuten surua, vihaa, kaipuuta, suuttumusta ja myös itsesyytöksiä. Ilman riittävää surutyötä keskenmenoon liittyvät tunteet voivat nousta pintaan uuden raskauden tai muiden elämän kriisien myötä. Asian käsittelemisen myötä keskenmeno muuttuu pikkuhiljaa luonnolliseksi osaksi omaa arvokasta elämäntarinaa, sanoo terapeutti Outi Ansamaa Mehiläinen Felicitaksesta.