Hampaiden asentovirheet tai tummunut purukalusto nipistää monen huulet yhteen – turhaan. Esteettinen hammashoito lisää koko ajan suosiotaan myös meillä.

Amerikkalaista isoa, hohtavaa ja ylivalkoista hammasrivistöä ei Suomessa haikailla. Meillä suositaan skandinaavista kauneuskäsitystä. Hampaiden valkaisuja kuitenkin tehdään yhä enenevissä määrin. Vaihtoehtoja on geeleistä valolla aktivoitaviin aineisiin.

-Suuhygienistin tekemällä peruspuhdistuksella saadaan värjäymiä poistettua. Joissakin tapauksissa se jo yksistään riittää, sanoo protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Timo Suojärvi hammaslääkäriasema Oralilta.

Oikomishoito puolestaan on kehittynyt huimasti viime aikoina. Tämän ansiosta monet keski-ikäisetkin innostuvat suoristuttamaan hampaansa. Oikomiskojeet voidaan nykyisin asentaa vaikkapa hampaiden sisäpinnoille tai ne voivat olla näkymättömät kalvot.

Myös ikenet vaikuttavat siihen, miltä hymy näyttää. Ienrajoja ja esimerkiksi ienvetäymiä voidaan tänä päivänä muokata.

-Hammas on kuin taulu ja ikenet ovat kehykset. Molempien pitää olla kunnossa, jotta hymy pääsee oikeuksiinsa, Suojärvi summaa.

Ennen kuin esteettiseen hammashoitoon lähdetään, pitää hampaat saattaa muutoin kuntoon.

Valkaisua kotona?

Voiko hampaat sitten valkaista turvallisesti kotona? Markkinoilla kun on lukuisia eri valmisteita kotikäyttöön.

Kyllä voi. Tutkimusten mukaan hampaiden valkaisuhoidolla ei ole todettu olevan haittaa hampaiden terveydelle. Suun terveyden tulisi kuitenkin olla hyvä ennen valkaisua. Hammaslääkäriasema Oral suositteleekin, että kotivalkaisua suunnitteleva käväisisi ensin hampaiden tarkastuksessa. Samalla ammattilainen puhdistaa hampaat, antaa ohjeita ja ottaa jäljennöksen, jonka perusteella hammasteknikko valmistaa henkilökohtaiset kotivalkaisulusikat. Noin viikon kuluttua lusikat ovat valmiina käyttöön valkaisugeelin kanssa. Jatkossa hampaita voi valkaista turvallisesti kotona omin päin.

Hampaat vaalenevat yksilöllisesti. Kellertävät hampaat vaalenevat helpommin kuin harmaat tai sinertävät hampaat. Nuorten hampaat vaalenevat nopeammin ja enemmän. Jos tummenemisen syynä on ikä, huono hammashygienia tai nautintoaineet, saadaan paras valkaisutulos usein eri menetelmiä yhdistellen.

Oralin mukaan valkaisutuloksen kesto riippuu värjäävien nautintoaineiden, kuten kahvin, teen ja punaviinin käytön määrästä. Hampaiden valkaisu ei kuitenkaan anna suojaa tummentumista vastaan, se ainoastaan vaalentaa jo olemassa olevat tummentumat.

9 syytä hymyyn:

– Poistaa jännitystä

– Vähentää stressiä

– Kohottaa mielialaa

– Tarttuu

– Lisää vetovoimaa

– Parantaa immuunipuolustusta

– Laskee verenpainetta

– Vähentää kipua

– Nuorentaa

Jaa tämä juttu ystävällesi! Joko tutustuit muihin lukemattomiin juttuihimme?