Metformiini on suun kautta nautittava diabeteslääke, jota käytetään aikuistyypin diabeteksen ensisijaisena lääkkeenä. Nyt sen raskaudenaikaisista vaikutuksista on väitelty Oulussa.

Oulun yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa selvitettiin muun muassa metformiinihoidon tehoa ja turvallisuutta verrattuna insuliiniin raskausdiabeteksen hoidossa. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin raskausdiabeteksen ja ylipainon vaikutusta raskauskomplikaatioiden esiintyvyyteen sekä äidin myöhempään sairastuvuuteen.

Tutkimuksen mukaan metformiini ei lisännyt vastasyntyneen liikakasvun eikä vastasyntyneen tai raskauskomplikaatioiden riskiä insuliiniin verrattuna.

Metformiinille altistuneet lapset olivat sekä pidempiä että painavampia 18 kuukauden iässä kuin insuliinille altistuneet lapset, mutta lasten motorisessa, sosiaalisessa tai kielellisessä kehityksessä ei ollut eroja.

Seurantatutkimus osoitti, että insuliinihoidettujen raskausdiabeetikoiden riski sairastua metaboliseen oireyhtymään oli 19 vuotta raskauden jälkeen lisääntynyt verrattuna terveisiin äiteihin. Raskautta edeltävä ylipaino altisti metabolisen oireyhtymän kehittymiselle todennäköisemmin kuin raskausdiabetes.

Kyseessä oli lääketieteen lisensiaatti Hilkka Ijäksen väitöstutkimus.