Lääketieteen tohtori, nenä-, korva- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja unilääkäri Eeva Löfgren on vastannut Terveystalon asiakkaiden kysymyksiin uniapneasta.

Voiko minulla olla uniapnea, vaikka sitä ei havaittu yöpolygrafiassa?

Yöpolygrafia on suppea unitutkimus, jonka avulla ei voida arvioida varmaa uniaikaa. Eli jos on valveilla koko tutkimuksen ajan tai uni on erittäin kevyttä, voi löydös jäädä liian vähäiseksi eikä tutkimustulokseen voida luottaa. Näissä tilanteissa meillä on mahdollisuus tehdä selkeästi oireileville potilaille laaja unitutkimus (PSG-tutkimus) Unen Fokus erikoisyksiköissämme. Varaathan tällaisessa tilanteessa ajan suoraan unen asiantuntijalle. Pääset varaamaan ajan tästä

Miten voin itse selvittää, onko minulla uniapnean oireita, kun elän ja nukun yksin?

Jos koet päiväaikaisen väsymyksen lisäksi aamupäänsärkyä, tihentynyttä yöllistä virtsaamistarvetta, heräämistä tukehtumistunteeseen tai esimerkiksi yöhikoilua, on hyvä hakeutua tutkimuksiin. Myös älykellojen ja älysormuksen dataa kannattaa katsoa, erityisesti jos laitteessa on happipitoisuuden seuranta. Toistuvat laskut happipitoisuudessa sekä palauttamaton yöuni ovat suositeltavaa selvittää tutkimuksissa.

Pystyykö teidän kauttanne saada ”leikkaushoitoa” eli INSPIRE SLEEP FDA:ta?

Terveystalossa on mahdollista saada leikkaushoitoa uniapneaan, mutta leikkauspäätös perustuu aina potilaan tutkimuslöydöksiin ja rakenteellisiin seikkoihin. Osa hyötyy nenäkirurgiasta, osa nielun alueen hoidoista. Osalle potilaista myös kiskohoito tai leukojen alueen operatiivinen hoito ovat hyviä vaihtoehtoja.

INSPIRE SLEEP perustuu kielenkannan aktivointiin, jolloin ilmatie laajenee. Tämä voi olla osalle potilaista hyvä hoitomenetelmä, jos potilaan anatomia tukee tätä. Terveystalolla voidaan tehdä pääosa uniapneaan ja kuorsaukseen sopivista hoidoista, mutta tällä hetkellä ohjaamme kielenkannan aktivointia tarvitsevat asiakkaat ensisijaisesti yliopistosairaaloihin hoitoon.

Voiko aamulla oleva kurkkukipu johtua uniapneasta?

Voi. Kuorsatessa limakalvot kuivuvat, joka voi tuntua aamulla kurkkukipuna.

Onko kuorsaus helpompi hoitaa pois aikaisessa vaiheessa kuin niin, että sitä on jatkunut jo vuosia?

Kuorsaukseen kannattaa puuttua nopeasti, sillä varhaisella puuttumisella saatetaan hidastaa kuorsauksen kehittymistä uniapneaksi. Esimerkiksi nukkumisasennon muuttaminen, ylipaino ja nenän tukkoisuus ovat suositeltavaa hoitaa.

Kuinka suuri osa kuorsaajista saa kuorsauksen katoamaan elämäntapamuutoksella/itsehoidolla ja kuinka moni tarvitsee avuksi ”kuorsausmaskin”?

Merkittävällä osalla kuorsaus johtuu ylipainosta, joten suurin osa kuorsaajista hyötyy laihtumisesta. Myös liikunta rauhoittaa kuorsausta, vaikka paino ei laskisikaan. Noin kolmasosalla on rakenteellinen tekijä, joka altistaa kuorsauksella, jonka takia kuorsausta voi ilmetä myös hoikilla potilailla. Tällöin esimerkiksi leikkaushoito tai kiskohoito voivat auttaa kuorsaukseen.

Miten uniapneatestiin pääsee?

Ensisijaisesti lääkärin lähetteellä, mutta voit myös ostaa Terveystalon verkkokaupasta Lähetteetön uniapneatutkimus -palvelun. Tutustu palveluun tästä.

Lääkärin tehdessä lähettettä, arvioidaan potilaalle sopivin tutkimus, jossa on otettu huomioon potilaan oireilun kannalta tärkeimmät asiat. 

Voiko aamuinen takaraivosärky olla uniapnean oire, vaikka mitään muita uniapnean oireita ei ole? Särky helpottaa noin tunnissa heräämisestä.

Kyllä, jonka takia uniapnean mahdollisuus on syytä selvittää. Samoin esimeriksi kohonneet aamuverenpaineet voivat liittyä uniapneaan, vaikka muita oireita ei olisikaan. Uniergonomia, kuten sopiva tyyny on tärkeää myös unen kannalta.

Minulla on todettu asentoriippuvainen uniapnea. CPAP-laitteen kanssa en pystynyt nukkumaan lainkaan, useista yrityksistä huolimatta. Onko asentoriippuvaiseen uniapneaan olemassa muita apuvälineitä kuin CPAP-laite? 

Asentoriippuvaista uniapneaa voidaan hoitaa myös kiskohoidolla tai pehmeän suulaen hoidolla, jos potilas on normaalipainoinen. Saatavilla on myös asentoa tukevia laitteita, kuten asentovöitä. Jos painoindeksi eli BMI on suurempi kuin 30, jää muiden hoitojen teho yleensä merkittävästi CPAP-hoitoa heikommaksi. Uneen perehtynyt lääkäri voi arvioida muiden hoitojen hyödyn, jos CPAP-hoito ei sovellu potilaalle.

Asiantuntijana: Eeva Löfgren Terveystalosta, lääketieteen tohtori, erikoislääkäri (korva-,nenä- ja kurkkutaudit), unilääketieteen erityispätevyys.