Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalta kerrotaan koronavirusrokotteeseen, lapsettomuushoitoihin ja raskauteen liittyen, että koronavirusrokotteen vaikutuksia munasoluihin, siittiöihin ja alkioon ei vielä tunneta.

-Siksi voimme aloittaa lapsettomuushoidot aikaisintaan viikon kuluttua naisen tai miehen viimeisestä koronavirusrokotteesta. Rokotteiden valmistajat suosittavat naisen ehkäisyä kahden kuukauden ajan rokotuksen jälkeen, TAYSistä tiedotetaan.

Entä raskaana olevien rokotus?

-Raskaana olevien rokottamisesta on tällä hetkellä niukasti kokemusta ja systemaattista tutkimustietoa. Rokotusta voidaan harkita, jos äidillä itsellään on perussairauden vuoksi suuri riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Jo tehtyjen eläinkokeiden perusteella ei ole osoitettu rokotteen aiheuttavan haittaa äidille tai sikiölle. Tämän hetken tiedon mukaan rokotuksella ei ole haitallista vaikutusta sikiöaikaiseen kehitykseen tai raskauden kulkuun, vaikka nainen tulisi raskaaksi kahden kuukauden sisällä rokotuksesta tai saisi rokotuksen ollessaan raskaana, TAYS kertoo.

Raskaana olevien rokotusohjeita päivitetään, kun tutkittua tietoa ja käyttökokemusta kertyy lisää. Linjaukset perustuvat eurooppalaisiin suosituksiin lapsettomuushoidoista (ESHRE) sekä THL:n ja HUSin Teratologisen tietopalvelun suosituksiin.

TAYS kertoo lisäksi, että tämä suositus koskee vain tällä hetkellä käytössä olevia mRna-rokotteita.

Lähde: TAYSin tiedote