Syöpäsolujen verenkiertoon vapauttamia merkkiaineita hyödyntävä nestebiopsia voi paljastaa syövän mahdollisen uusiutumisen ja syöpähoitojen jälkeisen jäännöstaudin jo paljon ennen perinteisiä menetelmiä.

Syövänhoito kehittyy jatkuvasti yksilöllisemmäksi. Suurimpia harppauksia yksilöllisen hoidon suuntaan on aivan viime vuosina otettu erityisesti kasvainten geeni- ja molekyyliprofiloinnin kehittymisen avulla.

Geenidiagnostiikkaan perustuvan tiedon hyödyntäminen tarjoaa jo tänä päivänä syöpään sairastuneille mahdollisuuden täsmähoitoihin ja turhien hoitojen sekä näiden aiheuttamien haittavaikutusten välttämiseen.

Myös syövän varhaisempaan havaitsemiseen kehitetään erilaisia solujen geenitietoa hyödyntäviä testejä. Uusin tulokas on nestebiopsia, jonka avulla verestä voidaan löytää merkkejä uusiutumassa olevasta syövästä joskus jopa kuukausia ­ennen perinteisesti syövänhoidossa käytössä olevia kuvantamisia ja verikokeita.

Uutta tietoa hoitopäätöksiin

Tällä hetkellä testiä voidaan hyödyntää esimerkiksi suolisto-, rinta- keuhko- ja virtsarakon syöpien kohdalla.

Sitä voidaan käyttää hoitovasteen selvittämiseksi, leikkaushoidon jälkeen ennen lääkehoitojen aloittamista tai ennustamaan mahdollista uusiutumista.

Testausmenetelmä perustuu veressä kiertävän kasvainperäisen DNA:n tunnistamiseen. Nestebiopsia voi löytää mikroskooppisen syövän leikkauksen jälkeen tai vasta molekyylitasolla kehittymässä olevan syövän ja uusiutuneen syövän nopeammin kuin perinteisemmät menetelmät. Se tekee se jäljittämällä verestä kasvainperäistä DNA:ta, jota syöpäsolusta vapautuu vereen.

Uuden veritestin avulla syöpälääkärit saavat tuekseen tärkeää lisäinformaatiota hoitopäätösten tueksi ja potilaiden on mahdollista saada parempaa hoitoa.

Suomalaiseen Docrates Syöpäsairaalaan uusi testausmenetelmä tuli tämän vuoden alussa.

Tiesithän että Telia antaa nyt erikoisedun, jos vaihdat liittymäsi Telialle. Saat 30 euron Lidl-lahjakortin, ja liittymä ei ole määräaikainen – tästä kauppaan.

– Parhaassa tapauksessa saamme uusiutumassa olevat syövät kiinni ennen kuin saisimme pelkillä perinteisillä kuvantamismenetelmillä ja meidän voi olla mahdollista aloittaa hoidot ajoissa ennen kuin syöpä ehtii niin sanotusti painaa kaasun pohjaan, sanoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen.

– Pystymme myös säästämään potilaita haittavaikutuksia aiheuttavilta lääkehoidoilta tai vähentämään niiden määrää, jos testin perusteella näyttää, ettei syövän kasvainperäistä DNA:ta ole havaittavissa veressä. Potilaat ovat luonnollisesti tyytyväisiä, kun säästyvät kurjilta haittavaikutuksilta, kertoo Kononen.

Menetelmän herkkyydellä on myös haasteensa

Nestebiopsian herkkyydellä on myös haasteensa; se voi havaita syövän mahdollisen tulevan uusiutumisen jo paljon ennen kuin perinteisimmissä menetelmissä näkyy syöpäkasvain tai -kasvaimia. Jos kuvantamistutkimuksilla ei voida vielä paikallistaa syöpää, ei sitä välttämättä voida lähteä hoitamaan.

– Voisi sanoa, että positiivinen testitulos tällaisessa tilanteessa antaa meille tiedon siitä, että syövän siemen on veressä, mutta emme vielä tiedä milloin se lähtee kasvamaan, jos lähtee. Tämä tieto auttaa kuitenkin lääkäreitä ja potilaita laatimaan entistä tehokkaamman ja yksilöllisemmän seurantasuunnitelman, jotta olemme valmiina hoitamaan heti, kun tiedetään missä kasvain sijaitsee, sanoo Kononen.

Testin etuja on myös säteilyvapaus, toisin kuin TT- ja mammografiakuvauksissa.

Tiesithän että Telia antaa nyt erikoisedun, jos vaihdat liittymäsi Telialle. Saat 30 euron Lidl-lahjakortin, ja liittymä ei ole määräaikainen – tästä kauppaan.