Kuntien väliset erot, ja samalla myös hyvinvointialueiden sisäiset erot, työkyvyttömyyden ja eri sairauksien aiheuttamassa kuormituksessa ovat merkittäviä.

Kela ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat julkaisseet kuntatason vertailulukuja ylläpitämässään Kansallisen terveysindeksin tietokokonaisuudessa, joka kuvaa laajasti työkyvyttömyyden ja sairauksien yleisyyttä eri puolilla Suomea.

Pahiten työkyvyttömyydestä kärsivät kunnat löytyvät Itä- ja Pohjois-Suomesta. Paras tilanne on eteläisessä Suomessa. Myös sairastavuus on suurinta idässä ja pohjoisessa.

Kansallisen terveysindeksin työkyvyttömyysindeksi kuvaa työkyvyttömyyseläkkeeseen, sairauspäivärahaan ja ammatilliseen kuntoutukseen liittyviä alueellisia eroja.

Tiesithän että Telia antaa nyt erikoisedun, jos vaihdat liittymäsi Telialle. Saat 30 euron Lidl-lahjakortin, ja liittymä ei ole määräaikainen – tästä kauppaan.

Työkyvyttömyyden tuoreet vertailuluvut Kansallisessa terveysindeksissä ovat korkeimpia Pohjois-Savon Rautavaaralla, Tuusniemellä ja Kaavilla. Näissä kunnissa indeksi on myös kasvanut viimeisten vuosien varrella, eli tilanne on heikentynyt maan keskiarvoon nähden.

Tiesithän että Telia antaa nyt erikoisedun, jos vaihdat liittymäsi Telialle. Saat 30 euron Lidl-lahjakortin, ja liittymä ei ole määräaikainen – tästä kauppaan.

Kymmenen korkeinta työkyvyttömyyden vertailulukua löytyy kunnista, jotka on listattu seuraavaan taulukkoon. Taulukon tiedot ovat ikävakioimattomia eli eroja ikärakenteessa ei ole tässä otettu huomioon. Ikävakioinnilla erot kapenevat, mutta vain muutama kunta 10 työkyvyttömimmän listassa vaihtuu.

Tässä ovat Suomen työkyvyttömimmät kunnat:

KuntaIndeksiluku
Rautavaara298
Tuusniemi278
Kaavi256
Puolanka251
Vaala229
Posio224
Hyrynsalmi224
Pudasjärvi220
Vesanto217
Pyhäjärvi212