Kesäloman poikkeava syöminen voi näkyä painossa ja veriarvoissa. Jos arkeen palatessa kuitenkin siirtyy säännölliseen ja monipuoliseen arkiruokailuun, laskevat paino ja veriarvot todennäköisesti entiselleen, kertoo ravitsemusterapeutti Janni Toropainen.

Kesälomalla ruokavalio ja ruokarytmi on usein rennompi. Terveystalon ravitsemusterapeutin Janni Toropaisen mukaan muutamien viikkojen arkiruokailusta poikkeava syöminen voi jo kuitenkin näkyä painossa ja veriarvoissa jonkin verran. 

– Syksyllä ei kuitenkaan ole syytä lähteä pikadieeteille, vaan panostaa terveelliseen arkiruokaan. Jos arkeen palatessa siirtyy säännölliseen ja monipuoliseen arkiruokailuun, laskevat paino ja veriarvot todennäköisesti entiselleen. Dieettejä en suosittele, sillä ne ovat usein yksipuolisia ja työläitä ylläpidettäviä. Tuloksetkin ovat yleensä väliaikaisia, Toropainen painottaa.

Säännöllisyyttä

Terveellisen arkiruokailun perustana on hyvä suosia vähärasvaisia liha- ja maitotuotteita sekä kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Ruokavalioon kannattaa sisällyttää runsaasti kasviksia sekä riittävästi täysjyväviljatuotteita ja pehmeän rasvan lähteitä.

Ruokailuajat ja säännöllisyys on pop. Ne on hyvä sovittaa etukäteen.

-Useimmille sopii ruokailu 3–5 tunnin välein. Jos ruoka-ajat unohtuvat arjen keskellä ja ateriavälit venyvät, voi muistamisen apuna käyttää puhelimen hälytyksiä. Ateriat kannattaa myös suunnitella hyvissä ajoin ja mahdollisuuksien mukaan valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta niiden toteuttaminen arjessa on helpompaa, Janni Toropainen sanoo.

Iltaa kohden Toropainen neuvoo keventämään aterioita.

– Sopiva ateriarytmi riippuu omasta päivärytmistä, mutta yleensä iltaa kohti aterioita kannattaa hieman keventää. Liian raskas ateria myöhään illalla voi viivästyttää nukahtamista ja heikentää unen laatua. Erityisesti suuri annoskoko ja runsaasti rasvaa tai sokeria sisältävä ruoka voivat haitata unta. Iltapala kannattaa syödä 1–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hiilihydraattipitoinen iltapala tukee nukahtamista ja unenlaatua, joten esimerkiksi kaurapuuro- tai kauraleipäateria on hyvä vaihtoehto iltapalaksi.

Sokerikoukku kuriin

Kesällä tulee usein syötyä myös normaalia enemmän herkkuja. Janni Toropainen muistuttaa, että herkuista on lupa nauttia, mutta jatkuvasta makeanhimosta on hyvä oppia pois.

– Makeanhimo johtuu usein liian vähäisestä syömisestä aterioilla, joten kannattaa varmistaa, että syö päivän mittaan säännöllisesti, riittävästi ja monipuolisesti. Myös riittävä kuidunsaanti täysjyväisistä viljatuotteista ja kasviksista auttaa ehkäisemään makeanhimoa.

Makeanhimon taustalla voi olla myös oma ajatus siitä, ettei makeaa saisi syödä. 

– Jos makean syömisen pyrkii kieltämään itseltään, alkaa sitä usein tehdä entistä enemmän mieli. Makeaa kannattaa siis pitää mukana ruokavaliossa ja esimerkiksi pieni makea jälkiruoka päivittäin on ihan hyvä määrä, Janni Toropainen päättää.